La Geneva sunt programate convorbiri între emisarul special ONU pentru Siria şi delegaţiile opoziţiei şi guvernului de la Damasc

La Geneva sunt programate, astăzi, noi convorbiri între emisarul special ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, şi delegaţiile opoziţiei şi guvernului de la Damasc. După ce a ezitat să participe la negocieri şi a ameninţat că se va retrage, opoziţia a anunţat că analizează propunerile mediatorului ONU. Între timp, zeci de persoane au fost ucise la Damasc într-un triplu atentat-sinucigaş, revendicat de Statul Islamic, din apropierea unui important mausoleu şiit. .

Reporter: Opoziţia insistă ca, înainte de a începe negocierile propriu-zise, Damascul să accepte o serie de condiţii: oprirea bombardamentelor guvernamentale şi ruseşti asupra cartierelor civile, ridicarea asediilor unor oraşe şi eliberarea a aproximativ 3.000 de femei şi copii din închisorile lui Bashar al-Assad. Discuţiile sunt complicate şi de neînţelegeri privind lista participanţilor la acestea, guvernul de la Damasc este nemulţumit de prezenţa delegaţilor a două miliţii islamiste. De altfel, după triplul atentat-sinucigaş de ieri, soldat cu moartea a 71 de persoane, un reprezentant al lui Bashar al-Assad a reluat teza că rebelii ar fi, de fapt terorişti, în ciuda faptului că atacul a fost revendicat de Statul Islamic, grupare jihadistă aflată în conflict, atât cu rebelii, cât şi cu regimul de la Damasc. Războiul civil din Siria a început în 2011 şi s-a soldat, până acum, cu moartea a peste 260.000 de persoane, iar 10 milioane de civili au fost forţaţi să se refugieze, mulţi dintre ei în afara ţării. Conflictul a permis apariţia unor grupări extremiste, între care Statul Islamic şi Frontul Al Nusrah, afiliat reţelei Al-Qaeda, care controlează teritorii importante. În război au fost atrase, indirect, puteri regionale care sprijină cele două părţi, iar Statele Unite şi aliaţi ai lor, precum şi Rusia, au declanşat campanii aeriene împotriva unor grupări locale, în principal Statul Islamic.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI -1 februarie