2016. február 2

Az Európai Fejlesztési és Újjáépítési Bank segiti Romániát az európai alapok felhasználásában

Az Európai Fejlesztési és Újjáépítési Bank (BERD) a jövőben segiti Romániát a gazdaság és a társadalom fejlesztésének ösztönzésére hivatott európai alapok felhasználásában. Erre a célkitűzésre épül az a megállapodás, amelyet a román kormány részéről Emanoil Dascălu, az euerópai alapokért felelős minisztérium államtitkára, illetve a BERD részéről Matteo Patrone, az európai bank Romániáért és Bulgáriáért felelős regionális igazgatója irt alá kedden. Az aláirási ceremónán részt vett Dacian Cioloş miniszterelnök és Suma Chakrabarti, a BERD elnöke is, tájékoztatott a bank közleménye. A BERD támogatja a reformok gyakorlatba ültetését és meghatározza Románia prioritásait az infrastruktúra, az energia és a közszolgáltatások terén, valamint hozzájárul egyes magánforrások lehivásának és alternativ finanszirozási mechanizmusok bevezetésének megkönnyitéséhez.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -02.02)

Klaus Iohannis államfő részt vett az Országos Birósági Intézet végzőseinek hivatali beiktatásán

Az Országos Birósági Intézet végzősének hivatali beiktatási ceremónián részt vett Kluas Iohannis államfő is, aki ez alkalommal kihangsúlyozta: „Az igazságszolgáltatást az állampolgár szolgálatában kell állitani, az állampolgár alapvető jogainak tiszteletben tartása révén. Az embereknek elvárásaik vannak az igazságszolgáltatástól és ezért a biróknak és ügyészeknek becsületesen kell végezniük munkájukat. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -02.02.)

A szenátus állandó bürója elhalasztotta a liberálisok kérését

A szenátus állandó bürója elhalasztotta a helyhatósági választások törvényének módositását szorgalmazó liberális kérés napirendre  tűzését.Călin Popescu Tăriceanu, a szenátus elnöke közölte, hogy hamarosan megvitatják a Nemzeti Liberális Párt (PNL) kérését a polgármesterek két fordulós szavazáson való megválaztására vonatkozóan. Tăriceasnu véleménye szerint egy ilyen fontos törvény módositására az őszi parlamenti választások után kerülhet sor. Megjegyzendő, hogy Dacian Cioloş miniszterelnök a parlamenti pártok vezetőivel sorra került hétfői megbeszélések után kijelentette, hogy a helyhatósági választások két fordulóban való megszervezéséről csakis a parlament dönthet.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.02)

Lemondott Tiberiu Niţu, Románia főügyésze

Lemondott hivataláról Tiberiu Niţu, Románia főügyésze, miután neve összefüggésbe került a volt miniszterelnök-helyettessel, Gabriel Opreaval, ez utóbbi körül kialakult botrány és bűnvádi eljárás kapcsán. A korrupcióellenes ügyészség (DNA) szerint Tiberiu Niţu jogtalanul állapodott meg a belügyminisztériummal a rendőri felvezetés rendszeres igénybe vételéről. Tiberiu Niţu azóta többször jelezte: ő nem igényelt konvojt, és nem követett el törvénytelenséget, végül mégis bejelentette lemondását, mivel tarthatatlannak érezte, hogy az igazságszolgáltatás egyik fontos intézményének hitelét a törvénytelenség gyanúja ássa alá. Tiberiu Niţu mandátuma májusban járt volna le. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.02)

Rozalia Gănciulescu