MAGYAR NEMZET: În sfârşit şi Europa începe să descopere Transilvania

Potrivit datelor recente ale oficiului de statistică al UE, cei mai mulţi turişti din ultimii câţiva ani din statele UE s-au înregistrat în România. Turiştii au descoperit în afara Transilvaniei şi litoralul. Creşterea popularităţii României şi Slovaciei se datorează acestei tendinţe. Până nu demult, cele două ţări care sunt descoperite acum, erau aproape necunoscute. Or, în Europa este dificil să găseşti în zilele noastre noi obiective de călătorie, în schimb există mulţi turişti internaţionali experimentaţi care doresc să viziteze locuri unde nu au mai fost nici ei şi nici cunoscuţii lor.

Preşedintele Institutului de turism şi ştiinţe economice din oraşul Székesfehérvár a precizat că în această privinţă România se află pe primul loc, fiind urmată de Slovacia şi Cehia. După cum a menţionat, în urmă cu câţiva ani Slovacia aproape că nu exista pentru turişti, iar în cazul României vest-europenii îşi aduceau aminte cel mult de  Dracula. Ambele ţări sunt foarte bogate în valori naturale şi culturale. În România s-a înregistrat o mai mare accesibilitate şi s-a dezvoltat mult nivelul serviciilor turistice.

Potrivit spuselor directorului, în afara maghiarilor, cei mai mulţi turişti care vin în România sunt din Germania, Israel, Italia, Franţa şi SUA. Tamara Rátz din partea autorităţii turistice ungare a vorbit despre atracţia naturii virgine, care se găseşte doar în puţine locuri din Europa. Noutăţile, posibilitatea unor descoperiri şi preţurile convenabile, atitudinea prietenoasă a localnicilor contribuie la creşterea valorii României. Mai ales a Transilvaniei, unde există posibilităţi de a face turism activ, escalade şi vânătoare. După cum s-a apreciat, popularitatea României a crescut şi datorită faptului că ştrandurile de la litoralul Mării Negre au fost lărgite, s-a adus nisip proaspăt pe plaje. De la aderarea la UE, în România s-au cheltuit mai multe zeci de milioane de euro pentru dezvoltarea reţelei informaţionale şi îmbunătăţirea imaginii. În momentul de faţă în România funcţionează mai multe mii de hoteluri de cinci stele, staţiunile balneare modernizate sunt tot mai populare, la fel şi zonele istorice, castelele şi cetăţile.(…)

(Autor: Attila Horváth)

MAGYAR NEMZET (Ungaria), 1 februarie 2016

Traducerea: Imola Stănescu