Regele Felipe al VI-lea i-a propus liderului socialist Pedro Sánchez să formeze un guvern

În Spania, regele Felipe al VI-lea i-a propus liderului socialist Pedro Sánchez să formeze un guvern. Decizia a fost anunţată de preşedintele Congresului, la finalul celei de a doua runde de consultări cu partidele parlamentare. El a mai precizat că Sánchez ar putea avea nevoie de aproximativ trei săptămâni pentru a încheia acordurile necesare. Din Madrid transmite Annamaria Damian:
Reporter: La finalul discuţiilor din a doua rundă de consultări, regele Felipe al VI-lea i-a comunicat preşedintelui Congresului deputaţilor decizia aşteptată de şase săptămâni. Candidatul care trebuie să încerce să formeze un executiv este liderul socialist Pedro Sánchez. Imediat preşedintele Congresului, Patxi López, a făcut cunoscută decizia în conferinţe de presă şi a avansat un termen pentru dialogul necesar în vederea încheierii unui acord cu partidele partenere. Discuţiile s-ar putea desfăşura pe parcursul a trei săptămâni sau chiar o lună. Hotărârea regelui revine astfel o premieră în Spania, unde în mod tradiţional premier a fost liderul celui mai votat partid în alegerile generale. În acest caz, secretarul general al partidului aflat pe al doilea loc este însărcinat să încerce un pact în vederea unui vot de învestire. Potrivit Constituţiei spaniole, termenul maxim pentru formarea guvernului este de două luni de la primul vot în parlament. În cazul în care acest termen se consumă, trebuie convocate noi alegeri generale. Partidul Socialist, condus de Pedro Sánchez, deţine 89 de mandate în Congres şi are nevoie de sprijinul formaţiunii Podemos, care a obţinut în alegeri 65 de fotolii parlamentare, şi de partidele naţionaliste catalane şi basce. Pedro Sánchez a anunţat în această seară:
Pedro Sánchez: Mulţumesc şi apreciez munca extraordinară a şefului statului şi efortul depus în aceste două runde de consultări şi în mod special aş vrea să-i mulţumesc pentru încrederea pe care ne-o acordă, aşa că vă anunţ solemn că grupul parlamentar socialist şi eu însumi ne vom asuma această responsabilitate de a încerca să formăm un guvern.
Reporter: Decizia regelui Felipe al VI-lea vine la 44 de zile după alegerile generale, timp în care partidele câştigătoare nu au reuşit să încheie nicio înţelegere. Dacă Pedro Sánchez reuşeşte să convingă formaţiunile de stânga să îl sprijine pentru învestire, viitorul executiv se va lovi de o opoziţie puternică, formată de partidul lui Mariano Rajoy, sprijinit de formaţiunea liberală Ciudadanos, Partidul popular deţine peste 100 de mandate în Congresul deputaţilor şi majoritatea în Senat.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI