Revista presei internaţionale – 3 februarie 2016

Presa internaţională urmăreşte cu interes rezultatul negocierilor dintre Londra şi Uniunea Europeană pe tema evitării ieşirii Marii Britanii din forul comunitar. Președintele Consiliului European a propus o serie de măsuri menite a convinge Londra să rămână în Uniune, principalul punct fiind reprezentat de un mecanism care prevede limitarea ajutoarelor pentru imigranţi şi amendarea noilor legi UE, scrie ziarul polonez Rzeczpospolita. Ţările Uniunii vor putea reduce unele ajutoare sociale pentru imigranţii din alt stat membru pe o perioadă de patru ani în situaţii excepţionale – reiese din proiectul de acord prezentat de președintele Consiliului European. Rzeczpospolita adaugă însă că surse din guvernul britanic au apreciat că acordul în forma sa actuală „încă nu este ceea ce se aşteaptă”. Liderii statelor membre urmează să decidă la summitul din 18-19 februarie dacă accepta propunerea de compromis, arată The Guardian, care precizează că premierul britanic a anunţat că „şi-a atins obiectivele asumate” şi că referendumul privind viitorul european al ţării sale va fi ţinut în câteva luni.
Uniunea Europeană îşi reanalizează relaţiile nu numai peste Canalul Mânecii ci şi peste ocean, semnând cu SUA un acord politic privind transferul de date personale, după cum observă Bloomberg. Noul acord include garanții și obligații de transparență din partea autorităților americane cu privire la securitatea datelor personale ale cetățenilor europeni transferate pe teritoriul american însă ar putea proteja giganţii tehnologici şi corporaţiile să nu ajungă într-un impas juridic, comentează Bloomberg.
În afară de negocierile politice, Europa continuă să se concentreze asupra pericolului terorist. Puternic afectată de atentate, Franţa anunţă că a reţinut şase persoane bănuite că intenţionau să organizeze atacuri în cluburi de noapte şi apoi să plece în Siria, scrie Le Monde. Peste 1.800 de francezi au plecat în Siria şi Irak pentru a se alătura unor filiale ISIS, mai arată publicaţia.
În contextul recrudescenţei terorismului la nivel mondial, armata americană îşi majorează bugetul pentru lupta împotriva grupării Statul Islamic. The Washington Post scrie că secretarul american al apărării a anunţat că fondurile alocate armatei pentru combaterea ISIS vor creşte cu 50% în 2017 faţă de anul anterior, ajungând de la 7 miliarde de dolari la puţin peste 10 miliarde. Totodată, Pentagonul își multiplică de patru ori bugetul pentru Europa în 2017, în principal Estonia şi România, pentru a face faţă ameninţării ruse, mai comentează The Washington Post. Sub titlul „SUA fortifică Europa Centrală şi de Est pentru a descuraja Rusia lui Putin”, The New York Times arată că preşedintele Obama intenţionează „să mărească substanţial numărul pieselor de artilerie grea, vehiculelor blindate şi al altor echipamente detaşate în ţările NATO din Europa Centrală şi de Est, o măsură despre care administraţia afirmă că este menită să descurajeze Rusia de la noi agresiuni în regiune”.
Tot din Statele Unite, însă de această dată din sfera politică, presa reţine rezultatul exerciţiului electoral din Iowa, aşa-numitele „caucus”, un primul scrutin pentru obţinerea învestiturii partidului în vederea alegerilor prezidenţiale. Senatorul Ted Cruz din Texas a obţinut o victorie în caucusurile republicane din Iowa iar democraţii Hillary Clinton şi Bernie Sanders se află practic la egalitate, notează The Washington Post. Iar The New York Times comentează că dacă în campania republicană au existat – cităm – „răbufniri personale” şi „atacuri de prost-gust”, democraţii „deşi i-au criticat pe republicani şi s-au criticat reciproc, au făcut asta într-un mod mai civilizat şi, atunci când le venea rândul, vorbeau despre ce vor ei să facă şi nu despre ce nu a reuşit să facă preşedintele Obama”.
Lăsăm în urmă agitaţia politică din Statele Unite, cu publicitate electorală şi dezbateri televizate şi vorbim despre un alt gen de conţinut pe care îl vom putea urmări pe marile şi micile ecrane. Vaticanul anunţă că Papa Francisc îşi va interpreta propriul rol într-un film. Potrivit La Repubblica, pentru prima dată în istoria Bisericii Catolice și în cea a cinematografiei, un papă ajunge pe marele ecran, Francisc I urmând să joace în filmul „Dincolo de soare”. Toate încasările vor fi donate unor asociaţii caritabile din Argentina.

(Florin Matei, Agenţia de presă RADOR)