UE ameninţă Grecia cu sancţiuni dacă nu reuşeşte să îşi controleze frontierele

Marţi, Uniunea Europeană și-a mărit presiunea asupra Greciei pentru a începe să întreprindă în mod adecvat controale la frontiera ei, în caz contrar ea trebuind să se confrunte cu măsuri ale oficialilor de la Bruxelles. Comisia Europeană a adoptat un raport în care recomandă măsuri care vor asigura condiţii ca Grecia să confrunte informațiile despre orice refugiat cu informații din bazele de date cu dosarele penale, precum și pentru a le oferi cazare pe toată durata controalelor, transmite agenția americană AP.
Comisia Europeană a anunțat că migranții care nu îndeplinesc cerințele necesare pentru a li se asigura protecția trebuie să fie trimişi înapoi în cel mai scurt timp, iar Grecia trebuie să își consolideze controalele la frontieră folosind echipamente și infrastructuri noi.
Grecia are un termen de trei luni pentru a îndeplini cerințele Comisiei, în caz contrar Comisia va recomanda ca alți membri ai Uniunii Europene să introducă din nou controalele la frontieră, în scopul de a proteja „Spațiul Schengen”. Se apreciază că în Grecia, în anul 2015, au sosit 850.000 de migranți, ceea ce a supraîncărcat centrele locale de pază de coastă și de primire a refugiaţilor. Organizațiile umanitare au menţionat că, din cauza crizei financiare, Grecia are asigurată cazarea doar pentru aproximativ 10.000 de oameni, ceea ce este echivalent cu doar un procent din numărul total de migranţi care au intrat în această țară.

(www.tanjug.rs – 3 februarie)