Ce este și cum se tratează entorsa

entorsaIarna este anotimpul în care se produc frecvent căzături, lovituricare se pot finaliza cu traumatisme la nivelul membrelor (entorse, luxații, fracturi). Entorsa este o leziune traumatică a unei articulaţii, provocată de o mişcare bruscă şi puternică a acesteia, leziune în urma căreia se produce întinderea sau ruperea ligamentelor de la nivelul articulaţiei. Dr. Iuliana Avădanei, medic de medicină generală cu competențe în homeopatie, precizează, în cadrul interviului, ce tipuri de entorse există, care sunt simptomele și cum se tratează acestea.

Dr. Iuliana Avădanei: Entorsele apar cel mai frecvent la nivelul gleznei şi al genunchilor şi includ simptome precum:
– umflarea rapidă, uneori însoţită de modificarea culorii pielii;
– alterarea funcţiei unei articulaţii sau o senzaţie de instabilitate;
– durere şi sensibilitate în zona afectată;
– un sunet ca o pocnitură;
– dificultate în utilizarea articulaţiei.

Reporter: Câte tipuri de entorse există? Care sunt acestea?

Dr. Iuliana Avădanei: În general, cu cât durerea este mai puternică, cu atât leziunea este mai severă. Entorsele au diverse grade de gravitate, de la minore sau severe. Entorsa uşoară apare când fibrele ligamentelor se supraîntind sau se rup uşor. Se poate simţi durere uşoară sau considerabilă şi sensibilitate atunci când se atinge sau mişcă articulaţia. Nu există umflătură sau aceasta este mică. De obicei, articulaţia susţine greutatea, iar radiografia este normală. Entorsele minore repetate pot duce la slăbirea articulaţiei. În majoritatea cazurilor, o articulaţie cu o entorsă uşoară va fi capabilă să susţină greutatea în circa 24 de ore şi va fi complet vindecată în aproximativ două săptămâni. Entorsa moderată apare când fibrele ligamentelor se rup, dar fără să ducă la o ruptură completă. Durerea şi sensibilitatea sunt moderate ca intensitate, dar este recomandat să se evite folosirea articulaţiei lezate, mai ales că există un sentiment de instabilitate. Pacientul poate prezenta un grad de umflare şi colorare în albastru-negru a zonei. Entorsa severă apare atunci când unul sau mai multe ligamente se rup complet, iar zona este dureroasă, umflată şi colorată albastru-negru. Pacientul nu poate mişca normal articulaţia, iar dacă încearcă să facă acest lucru va sesiza că articulaţia este instabilă, iar mobilitatea este pusă în pericol.

Reporter: Când trebuie să ne adresăm unui medic?

Dr. Iuliana Avădanei: O articulaţie scrântită poate fi capabilă să funcţioneze sau poate fi instabilă. Mişcarea sau exercitarea presiunii asupra ligamentului este dureroasă. Dacă articulaţia nu funcţionează, leziunea poate cuprinde, de asemenea, o fractură sau o luxaţie. Dacă se suspectează o fractură sau o leziune gravă a unui ligament din articulaţie, sau dacă durerea şi dificultatea în mişcarea articulaţiei nu cedează în 2 sau 3 zile se solicită îngrijire medicală. Medicul poate solicita o radiografie pentru cercetarea unei fracturi.

Reporter: În ce constă tratamentul entorselor minore?

Dr. Iuliana Avădanei: În cazul unei leziuni minore a ţesuturilor moi se aplică metoda RGCR (repaus, gheaţă, compresie, ridicare).

Repaus – se evită activitățile care produc durere sau umflare;

Gheață – se aplică imediat gheață pe zona afectată, pentru a reduce inflamația;

Compresie – se realizeză prin înfășurarea gleznei/genunchiului cu bandaje elastice sau glezniere/genunchiere pentru a imobiliza și a asigura stabilitatea acesteia;

Ridicare – se ridică piciorul umflat deasupra nivelului inimii.

Reporter: Remediile homeopate ajută în tratarea entorsei? Care sunt acestea?

Dr. Iuliana Avădanei: Tratamentul homeopat cuprinde remedii ce sunt administrate pentru scăderea până la dispariție a simptomatologiei inflamatorii și traumatice:

  • APIS 15 CH , 5 granule x 3 /zi în timp ce se ține gheață pe articulație
  • ARNICA 15 CH , 5 granule repetat la 6 ore
  • BRYONIA 9 CH , 5 granule la 3 ore alternativ cu RUTA CH 9 5 granule x 3 /zi.

În timpul fazei de reeducare se ia: RHUS TOXICODENDRON CH 9, 5 granule

dimineața și seara, timp de 15 zile.

Interviu realizat de Emilia Radu


 

Informațiile prezentate în aceasta rubrica au caracter orientativ și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate