Întrevederea ministrului apărării naţionale, Mihnea Motoc, cu omologul francez, Jean-Yves Le Drian

Ministrul apărării naţionale, Mihnea Motoc, s-a întâlnit vineri, 5 februarie, cu ministrul apărării al Republicii Franceze, Jean-Yves Le Drian, în marja Reuniunii informale a miniştrilor apărării din statele membre ale Uniunii Europene, desfăşurată la Amsterdam.

Agenda discuţiilor a inclus subiecte referitoare la cooperarea bilaterală în domeniul apărării, în special în domeniile tehnico-militar şi al informaţiilor pentru apărare, situaţia de securitate din regiune, precum şi aspecte legate de colaborarea în cadrul organizaţiilor internaţionale.

În perspectiva Summit-ului NATO de la Varşovia, ministrul Motoc a evidenţiat importanţa menţinerii principiilor de coeziune şi unitate ale Alianţei şi necesitatea continuării procesului de adaptare a organizaţiei la noul mediu de securitate, accentuând rolul esenţial al consolidării prezenţei aliate pe flancul estic şi la Marea Neagră.

Totodată, ministrul român a menţionat că Politica de securitate şi apărare comună a Uniunii Europene reprezintă o prioritate în arhitectura politicii de apărare a României, menţionând sprijinul activ al ţării noastre în eforturile de promovare a Uniunii ca actor credibil şi capabil. În cadrul discuţiilor, au fost abordate aspecte concrete ale contribuţiei României la eforturile internaţionale de combatere a terorismului în contextul invocării de către Franţa a articolului 42.7 al Tratatului UE.

În perspectiva consolidării relaţiilor bilaterale, ministrul francez al apărării urmează să adreseze omologului român invitaţia de a face o vizită la Paris.