Secretarul de stat al SUA, John Kerry, acuză Rusia de moartea sirienilor paşnici

Şeful diplomaţiei americane, John Kerry, acuză Rusia de moartea sirienilor paşnici. În urma atacurilor aeriene ruse în Siria mor în număr masiv femei şi copii, a declarat secretarul de stat american, jurnaliştilor de la Washington. Potrivit afirmaţiilor sale, utilizarea de către Forţele Aeriene Ruse în Siria a unor bombe cu fragmentaţie şi rachete nedirijabile duce la înregistrarea unui număr masiv de victime. „Aceasta ar trebui să înceteze”, a mai declarat secretarul de stat american, citat de CNN. Guvernul sirian şi Rusia încalcă Rezoluţia Consiliului de Securitate al ONU privind încetarea focului în Siria, a mai declarat Kerry.

Diplomatul a cerut Moscovei să înceteze să mai acorde sprijin preşedintelui sirian Bashar al-Assad, amintind de declaraţiile sale făcute în cadrul vizitei în Rusia, în timpul întrevederii de la Moscova cu preşedintele rus, Vladimir Putin, potrivit cărora „Cu Assad la conducere este imposibil să se înceteze războiul”. Agenţia de presă turcă Anadolu anunţa că avioanele de vânatoare ruseşti au lansat atacuri aeriene asupra poziţiilor controlate de opoziţia siriană din nordul regiunii Alep. În urma acestui atac, 25 de locuitori paşnici şi-au pierdut viaţa, iar alţi 60 au fost răniţi. Comitetul de Coordonare de la Alep a anunţat că atacurile aeriene ruse din nordul regiunii Alep continuă pentru a patra zi consecutiv. După aceste atacuri ale aviaţiei ruse, peste 2.000 de familii siriene şi-au părăsit locuinţele şi se îndreaptă acum spre graniţa cu Turcia.

Ministerul rus al Afacerilor Externe a răspuns, precizând că informaţiile autorităţilor de la Ankara cu privire la atacurile Forţelor Aeriene Ruse asupra obiectivelor civile şi utilizarea de  bombe сu fragmentaţie nu corespund realităţii. Rusia a demarat operaţiunea aeriană în Siria, începând din data de 30 septembrie 2015. Militanţii pentru drepturile omului şi reprezentanţii rebelilor sirieni au anunţat în repetate rânduri, despre înregistrarea victimelor în rândul populaţiei paşnice în timpul acestor bombardamente, iar autorităţile de la Moscova neagă aceste informaţii.

www.rosbalt.ru  – 6 februarie