Ceremonii de comemorare a 63 de ani de la moartea omului politic Iuliu Maniu

Marele om politic Iuliu Maniu va fi comemorat, astăzi, la Bădăcin, sat din judeţul Sălaj, unde s-a născut acest artizan al Marii Uniri de la 1918. Ceremoniile organizate de autorităţile locale se înscriu în seria manifestărilor care marchează împlinirea a 63 de ani de la moartea acestuia în fosta închisoare de la Sighet, unde regimul comunist a întemniţat numeroase personalităţi ale vieţii politice, academice şi culturale ale României democrate de dinaintea celui de-Al Doilea Război Mondial. Corespondentul nostru, Adrian Marchiş, a asistat la manifestările care au avut loc, ieri, la Memorialul de la Sighet al Victimelor Comunismului şi relatează.
Reporter: Adrian Marchiş – La celula din fosta închisoare Sighet şi la groapa comună din Cimitirul Martirilor, au avut loc rugăciuni comune şî un parastas de pomenire în memoria marelui om politic Iuliu Maniu şi a celorlalţi martiri. Octogenarul Ioan Pilban, fost deţinut politic.
Ion Pilban: Trebuie să ne amintim de ceea ce s-a petrecut aici, în anii ăia crunţi, pentru că în perioada cât a funcţionat ca închisoare politică s-au stins din viaţă 50 şi ceva de oameni, oameni de valoare, oameni care au luptat pentru ţara noastră şi au fost importanţi. Prin anii ’50 eram şi eu printre aceste ziduri, deşi nu aveam încă 18 ani – aici am împlinit 18 ani, în celula 82.
Reporter: Între cele câteva sute de participanţi, un tânăr venit din Germania.
-: Vin ca în fiecare an la Sighet, vin cu multă tristeţe la Sighetu Marmaţiei, ştiu că este o filă importantă din istoria Partidului Naţional Ţărănesc Creştin-Democrat. Pentru mine Iuliu Maniu reprezintă un set de valori morale, pe care le-am primit de la părinţii mei, le voi da mai departe copiilor mei.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (7 februarie)