Péter Szijjártó, ministrul ungar de externe: Turcia nu poate fi lăsată să gestioneze singură criza migraţiei

Turcia nu poate fi lăsată să gestioneze singură povara crizei migraţiei, iar Uniunea Europeană are anumite sarcini şi obligaţii – a declarat marţi, la Budapesta, ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, după întrevererea pe care a avut-o cu ministrul de externe al Turciei. Printre sarcinile care îi revin Uniunii Europene, şeful diplomaţiei ungare a amintit realizarea protecţiei Europei dinspre partea sudică, pentru care este nevoie de o a doua linie de apărare în Bulgaria şi Macedonia. Péter Szijjártó a accentuat că au devenit tot mai grave conflictele regionale care reprezintă cauza acestei crize, ceea ce ne arată că încă nu au apărut semnele soluţionării crizei. Organizaţia Statul Islamic continuă să ţină sub ocupaţie teritorii vaste, conflictul din Siria nu s-a diminuat, iar evenimentele din Orientul Mijlociu îngreunează situaţia – adăugat Péter Szijjártó. În opinia ministrului ungare de externe, Turcia a realizat performanţe notabile în ceea ce priveşte îndeplinirea planului de acţiune UE-Turcia.

Uniunea Europeană nu poate fi mulţumită că nu mai are nimic de făcut, după semnarea acordului cu Turcia, ci trebuie să acţinoeze pentru asigurarea protecţiei Europei dinspre direcţia sudică. Péter Szijjártó a afirmat că obligaţia noastră nu este de a primi în Europa persoanele care îşi părăsesc ţara, ci de a îi ajuta pe aceştia să se întoarcă acasă şi să trăiască cu demnitate în patria lor. Pentru aceasta avem nevoie de ajutorul Turciei – a adăugat ministrul ungar de externe. Péter Szijjártó a evidenţiat totodată importanţa combaterii terorismului şi l-a asigurat pe omologul său turc de solidaritatea Ungariei. Referitor la cooperarea între Ungaria şi Turcia, Péter Szijjártó a precizat că autorităţile ungare asigură 150 de burse pentru studenţii turci care doresc să studieze în Ungaria. Potrivit ultimilor estimări, la sfârşitul anului trecut valoare schimburilor comerciale anuale între Ungaria şi Turcia a fost de aproximativ trei miliarde de euro. iar Eximbank a deschis o linie de credit de 200 milioane de euro pentru sprijinirea cooperării între întreprinderile turce şi ungare.

La rândul său, ministrul turc de externe, Mevlüt Cavusoglu, a subliniat referitor la criza migraţiei că trebuie stopate imediat atacurile aeriene ale Rusiei în Siria, deoarece aceste atacuri sunt lansate în mare parte împotriva opoziţiei moderate şi conduc la agravarea crizei. Mevlüt Cavusoglu consideră că migraţia şi terorismul sunt chestiuni legale una de cealaltă, iar printre refugiaţii care sosesc din Siria pot exista terorişi, luptători ai Statului Islamic. Pentru soluţionarea situaţiei trebuie găsite adevăratele cauze, iar până când situaţiile din Siria şi din Irak nu vor fi rezolvate nu va fi soluţionată nici criza migraţiei. Mevlüt Cavusoglu a declarat că ţara sa a cheltuit până acum nouă miliarde de euro pentru întreţinerea refugiaţilor. Din cauza atacurilor aeriene ale Rusiei, la graniţa Turciei au sosit peste 50.000 de refugiaţi, din care 10.000 au fost lăsaţi să intre pe teritoriul Turciei, iar pentru restul au fost înfinţate tabere speciale. Dacă atacurile Rusiei vor continua, exită mari şanse să crească numărul refugiaţilor – a adăugat ministrul turc de externe. În altă ordine de idei, Mevlüt Cavusoglu a evidenţiat posibilităile de cooperare între Turcia şi Ungaria în domeniul energetic, importanţa relaţiilor între cele două parlamente şi a salutat faptul că Ungaria a susţinut permanent aderarea Turciei la Uniunea Europeană.

MTI (9 februarie)