Vizita la Ankara a cancelarului german, Angela Merkel

În timp ce ţările europene fac tot mai greu faţă problemelor puse de numărul mare de imigranţi sosiţi pe continet în ultimul an, criza umanitară din Siria este escaladată acuma de ofensiva Guvernului de la Damasc. Sprijinită de Rusia, care a obligat zeci de mii de locuitori din regiunea nord vestică Alep să se refugieze la graniţă cu Turcia. Potrivit corespondenţilor străini de presă, până la 70.000 de oameni au fugit spre zona dinspre nord, din zona Alep, în condiţiile intensificării bombardamentelor şi operaţiunilor terestre siriano-ruse. Turcia, care spune că şi-a atins limitele în absorbţia refugiaţilor, a trimis convoaie cu ajutoare umanitare şi susţine că nu-i va abandona şi lăsa să moară pe refugiaţi. Pe acest fundal a avut loc, astăzi, vizita la Ankara a cancelarului german, Angela Merkel, care a convenit cu premierul turc, Ahmet Davutoglu, un set de măsuri pentru gestionarea acestei crize. Între ele, să ceară în zilele următoare sprijinul NATO pentru supravegherea pe mare şi să discute cu Rusia, la ONU, oprirea atacului armatei siriene în regiunea Alep. Luminiţă Apostol:

Reporter: Cancelarul Angela Merkel a vizitat Turcia pentru a doua oară în ultimele cinci luni pentru a discuta despre acelaşi subiect, chestiunea refugiaţilor. La întâlnirea de astăzi de la Ankara, cancelarul german şi premierul turc, Ahmet Davutoglu, s-au înţeles asupra unui plan în zece puncte pentru a controla valul de refugiaţi, plan ale cărui măsuri vor fi aplicate în următoarele săptămâni. Vizita cancelarului german a intervenit la puţin timp după ce UE a aprobat ajutorul de trei miliarde de euro promis în luna noiembrie Turciei, iar Angela Merkel a cerut responsabililor turci măsuri concrete şi rapide pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale celor 2,7 milioane de refugiaţi sirieni de pe teritoriul Turciei.

Germania a promis să trimită ajutoare în Turcia, iar cei doi responsabili au decis să ceară ajutorul NATO pentru a putea controla fluxul de refugiaţi din apropiere de frontiera Turciei şi pe cel din Marea Egee, unde astăzi au murit alţi 24 de imigranţi. „Turcia şi Germania vor cere la reuniunea NATO din această săptămână ca un punct de pe agendă să fie discutarea implicării NATO având în vedere consecinţele valului de refugiaţi dinspre Siria. În special Turcia şi Germania îşi vor unii eforturile astfel încât mecanismul de monitorizare al NATO să fie folosit efectiv la graniţa cu Siria şi în Marea Egee” – a spus premierul Turciei. Ahmet Davutoglu a precizat că în prezent se află la frontiera turco-siriană peste 30.000 de sirieni care au fugit din calea luptelor din regiunea Alep, nu foarte îndepărtată de Turcia, unde armata siriană sprijinită de aviaţia rusă a înregistrat un avans serios, în ultima săptămână, în faţa forţelor de opoziţie.

Premierul turc a promis să-i ajute pe refugiaţi şi să-i accepte pe teritoriul turc atunci când se va dovedi necesar, răspunzând astfel destul de vag presiunilor europene de a-şi deschide frontieria pentru miile de refugiaţi. Cancelarul Angela Merkel şi premierul Davutoglu s-au înţeles să acţioneze şi în plan diplomatic, urmând să lanseze o iniţiativă comună pentru oprirea atacurilor din regiunea Alep. „Rezoluţia Consiliului de Securitate ONU, pe care Rusia a aprobat-o, cere tuturor părţilor să oprească imediat orice atac împotriva civililor sau a obiectivelor civile. De aceea Germania şi Turcia vor face demersuri la ONU, la New York, pentru a se asigura că această rezoluţie, semnată de Rusia, este respectată” – a insistat cancelarul Angela Merkel, potrivit declaraţiei preluate de televiziunea Deutsche Welle. Euronews citează experţi care spun că dacă armata siriană va prelua controlul total asupra oraşului Alep, împărţit cu forţele de opoziţie, din 2012 şi până acum, va fi vorba despre un moment de cotitură în conflictul din Siria ce va avea un puternic impact simbolic şi strategic.

RADIO ROMANIA ACTUALITĂŢI – 8 februarie