2016. február 11

Klaus Iohannis államfő munkalátogatásra Németországba utazott

Klaus Iohannis államfő csütörtökön munkalátogatásra Németországba utazott. A román államelnök pénteken részt vesz a Müncheni Nemzetközi Biztonsági Konferencián. Ugyanakkor találkozik Barbara Stamm-al, a bajor parlament elnökével és Horst Seehofer miniszterelnökkel. Hivatalos források szerint a müncheni konferencián napirenden szerepel az Orosz Föderációval szembeni állásfoglalás, a menekült válság, terrorizmus és a konfliktusos övezetek helyzete. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.11)

A miniszterelnök menesztette tisztségéből az Országos Adóhivatal elnökét

Dacian Cioloş miniszterelnök menesztette tisztségéből az Országos Adóhivatal (ANAF) elnökét. Gelu Ştefan Diaconut és Mihai Vătăşoiut, az ANAF alelnökét  korrupcióval vádolják és mindkettőjüket szerdán gyanusitottként hallgatták ki a korrupcióellenes ügyészek abban az ügyben, amelyben azzal vádolják Mădălin Voicu és Nicolae Păun parlamenti képviselőket, hogy jogtalanul költöttek el uniós alapokat egy országos szintű szociális program keretében. Diaconu nem volt hajlandó saját maga lemondani tisztségéről, amint ezt a pénzügyminiszter kérte, és kijelentette, hogy csak akkor távozik, ha lemondatják. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.11)

Módosulhat az általános pénzügyi keret az európai alapok jobb felhasználása érdekében

Aura Răducu, az európai alapok felhasználásáért felelős román miniszter bejelentette, hogy javasolni szándékszik az európai alapokból finanszirozott nagyszabású projektek – elsősorban az infrastruktúra-projektek – kivitelézését meghatározó törvényes keret módositását. A miniszter elmarasztalta e rendszerben bekövetkezett fennakadásokat és az előkészitő dokumentációk gyenge minőségét. Másrészt, a kormány szintjén úgy döntöttek, hogy bizottságot hoznak létre a nagyobb projektek elemzésére és megoldások felkutatására a felmerült problémákra.  Mi több – fűzte hozzá Aura Răducu – , az Európai alapokat kezelő minisztérium módositja a projekt-szerződések megkötésének  módozatát is. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.11)

Románia szerint az európai alapok rendeltetését nem kell megváltoztatni

Az európai pénzügyminiszterek pénteken megvizsgálják azt a javaslatot, mely szerint meg kell vágni a közép-kelet-európai országoknak szánt struktúrális alapokat és az igy nyert összeget újraelosztani a migrációs hullámmal küzdő országok között. Ebben a kontextusban a román rádió tudósitójának kérdésére válaszolva Lazăr Comănescu kihangsúlyozta, hogy Románia úgy véli, hogy az Európai Unió szintjén nem kell megváltoztatni az európai alapok rendeltetését. „Már megtörtént a források kiutalása bizonyos területeken és véleményünk szerint ennek igy kell maradnia. Természetesen, ez nem jelenti azt, hogy az EU szintjén nem kell más lehetőségeket találnunk a szükséges források biztositására a migrációs válság nyomán felmerült szükségletek fedezésére. De, ismételten elmondom, hogy az európai alapok elosztása különböző célok és fejezetek szerint, már megtörtént”, hansúlyozta a román külügyminiszter. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.11)

A 112-es segélyhivó szám Európai Napja

Február 11-én Európa-szerte minden évben megünneplik a 112-es segélyhivó szám Európai Napját. Az egységes európai segélyhivó szám minden uniós tagállamban működik. A 112-es hivószám tárcsázásával  a Speciális Telekommunikációs Szolgálathoz a tavaly 15,5 millió hivás érkezett, de ezeknek mintegy 38%-a bizonyult igazinak. A legtöbb hivást átirányitották a rendőrségnek, a mentősöknek és a SMURD rohammentő-szolgálat tűzoltóinak. A hamis hivások szempontjából Kovászna, Călărasi és Maros megyék az elsők között szerepelnek. Adrian Fulea, a Speciális Telekommunikációs Szolgálat szóvivője a román közszolgálati rádiónak elmondta, hogy az utóbbi években  mintegy 38%-al csökkent a hamis hivások száma. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.11)

Az EU-támogatások mérlege

Aura Răducu európai alapokért felelős miniszter a román közszolgálati rádió egyik műsorában ismertette az uniós pénzek mérlegét. „Románia az utóbbi hét évben kilenc miliárd euróval járult az európai költségvetéshez. Ebben az időszakban az EU Romániának 33 miliárd eurót utalt ki”, magyarázta  Aura Răducu, hozzáfűzve, hogy mandátuma alatt a legfontosabb projektekre összpontositja figyelmét, melyek közül 80 projekt, több mint három miliárd euró értékben, az infrastruktúra fejlesztéséről szól. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG 02.11)

Andrei Demeny