Miniştrii apărării ai statelor membre NATO au decis să consolideze prezenţa militară în flancul estic

NATO îşi va consolida prezenţa în flancul său estic, potrivit unui plan aprobat ieri de miniştrii apărării din statele membre. Măsură este menită să descurajeze o potenţială agresiune a Rusiei şi a fost luată în contextul în care şi Statele Unite au decis să mărească de patru ori bugetul destinat prezenţei militare în Europa. Alianţa Nord-Atlantică a criticat în ultimii ani Rusia pentru implicarea sa în conflictul din Ucraina şi a luat o serie de măsuri – inclusiv intensificarea exerciţiilor militare pentru a le da asigurări membrilor săi est-europeni că vor fi protejaţi. Cerasela Rădulescu transmite din Bruxelles.

Reporter: Miniştrii apărării ai statelor membre NATO au decis să consolideze prezenţa militară a Alianţei Nord-Atlantice în Europa de Est, prezenţă de tip multinaţional.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: Miniştrii apărării au decis o prezenţă întărită în estul Alianţei, va fi multinaţională, iar un atac împotriva unuia dintre aliaţi va antrena răspunsul tuturor membrilor NATO. Este o decizie istorică în contextul în care relaţiile dintre NATO şi Moscova au ajuns în ultimii doi ani la cel mai scăzut nivel de după războiul rece în urma acţiunilor Rusiei în Ucraina. Detaliile planului, inclusiv numărul de militari şi contribuţia fiecărei ţări urmează să fie stabilită de strategii militari în următoarele luni înaintea summitului NATO de la Varşovia, din luna iulie.

Reporter: În acelaşi timp, Jens Stoltenberg a anunţat că NATO şi-a intensificat prezenţa la Marea Neagră şi urmăreşte îndeaproape evoluţiile din zonă. El a vorbit despre avioane Awacs de supraveghere aeriană deasupra României şi Bulgariei şi la Marea Neagră spre Turcia. Miniştrii apărării analizează la Bruxelles şi solicitarea de ajutor formulată de Germania şi Turcia pentru a  face faţă crizei refugiaţilor. Este vorba în primul rând de implicarea Alianţei în sud la Marea Mediterană prin operatiuni de supraveghere maritimă.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 11 februarie