Nouă străzi din lume demne de vizitat

În curând vine primăvara şi odată cu ea se trezeşte şi setea de noi descoperiri. Fiecare călător îşi alege singur drumul: unul doreşte să vadă toate operele lui Antonio Gaudi, altul visează să viziteze cafeneaua în care a fost turnat filmul „Amelie”, iar altul vrea să ajungă la Oktoberfest. Fiecare loc are propria atmosferă şi propriul farmec.
Vă invităm să faceţi o plimbare pe cele mai frumoase nouă străzi ale lumii şi să marcaţi câteva locuri pe hartă, unde merită să ajungi.

Strada Medina din oraşul Chefchaouen, Maroc

Acest oraş pitoresc este situat în partea de nord a Marocului. Chefchaouen se joacă cu nuanțe de albastru deschis, albastru închis şi chiar violet. Culoarea albastru celeste a străzilor și caselor a apărut datorită refugiaților evrei, care au sosit în Maroc în anii 1930. Uşile, ferestrele şi zidurile din acest oraș vechi sunt vopsite în culoarea sacră pentru evrei, care le amintește mereu acestora de cer și de Dumnezeu. Deși numărul evreilor din localitate a scăzut considerabil, tradiția de a picta casele cu această culoare, mai ales în perioada sărbătorilor mari, s-a păstrat.

Strada umbrelelor colorate din oraşul Agueda, Portugalia

Pentru prima oară, umbrelele frumos colorate pe stradă au apărut în anul 2012. În fiecare an, instalaţia se schimbă şi apar noi umbrele. Zeci de umbrele colorate nu doar că înfrumuseţează strada, dar servesc, de asemenea, ca o protecţie excelentă de razele soarelui. Localnicii spun în glumă că în oraşul lor s-a întors Mary Poppins.

Strada covoarelor magice din La-Orotava, Tenerife

În fiecare an, în luna iunie, în ajunul sărbătorii Corpus Christi, în fața primăriei din orașul La-Orotava se întinde un covor uriaș. El este format din tablouri neobișnuite realizate din nisip vulcanic. Nisipul este adus din craterul vulcanului Teide, situat pe una din insulele Canare. La realizarea tablourilor sunt folosite douăzeci și trei de nuanțe de nisip, iar un tablou este creat în circa 40 de zile de zece persoane. În 2006, aici a fost stabilit un record Guinness, când s-a creat un covor având o suprafaţă de 950 de metri pătrați.

Strada Villa de Gracia din Barcelona, Spania

În luna august, în timpul Festivalului Festa Major, unul din cartierele Barcelonei se transformă în Carnaval. În această perioadă, străzile intră în competiţie între ele pentru a cuceri titlul de cea mai originală și mai colorată stradă. De înscrierea străzilor în concurs se ocupă locuitorii acestora,  fiecarei străzi îi corespunde o anumită temă, iar la decorarea străzilor sunt folosite doar materiale reciclate.

Strada pietrelor crăpate din Enschede, Olanda

Roombeek – este o stradă comercială din centrul orașului olandez Enschede. Soarta acesteia este tragică și frumoasă în același timp. În anul 2000, în acest loc a avut loc o explozie la un depozit de artificii, în urma căreia 650 de case și străzi au fost distruse. Câțiva ani mai târziu, zona a fost complet restaurată, iar râul subteran din localitate a fost adus la suprafaţă. Râul poate fi traversat graţie pietrelor mari, crăpate, care au fost gandite de arhitecţi şi amplasate chiar pe cursul apei. În timpul iernii pietrele seamană cu mici gheţari, care odată cu încălzirea vremii încep să se topească.

Strada Santa Catarina din Porto, Portugalia

Azulejo – este o gresie de culoare alb-albastru, care în Portugalia s-a transformat dintr-un material de finisare într-o piesă de artă. Tradus din limba arabă cuvântul „al-zulaydzh” înseamnă „piatră”. Anterior, gresia azulejo şi-o permitea doar nobilimea portugheză, care o folosea la decorarea palatelor și a bisericilor lor. În timp, plăcile alb-albastru au început să fie folosite şi la decorarea fațadelor și interioarelor caselor, a plăcuțelor de înmatriculare și chiar a stațiilor de cale ferată și de metrou. În plus, pe lângă funcţia estetică, azulejo are şi avantaj practic: în timpul iernii, gresia azulejo protejează clădirile de umiditate, iar vara păstrează răcoarea în interior.

Strada Old Town din Lijiang, China

Oraşul Vechi din Lijiang se împarte în două părţi: oraşul vechi, care a fost inclus în lista patrimoniului mondial UNESCO, şi oraşul nou. Localnicii spun că „oraşul există datorită apei, iar apa – datorită oraşului”.  Râul Yangtze este format din trei braţe, care trec prin întregul oraș. De aceea, aici există atât de multe poduri, străzi pietruite înguste şi numeroase canale. Această zonă istorică subliniază armonia și uniunea dintre om şi natură.

Strada Alberobello din Apulia, Italia

Acest loc este faimos pentru casele sale „trulli” văruite în alb. Trulli este o casă cu un acoperiș fronton. Acest tip de clădire nu mai există nicăieri în lume. O caracteristică specială a structurii este considerată piatra naturala stivuită. Dacă o piatră era scoasă, casa se transforma rapid într-un morman de pietre, iar apoi locuitorii acesteia nu mai trebuiau să plătească impozit. În ciuda faptului că „trulli” seamănă între ele, acestea sunt totuşi diferite şi se împart în case masculine și case feminine, în funcţie de cum sunt montate plăcile şi de semnul meşterului.

Strada Lombard din SanFrancisco, SUA

Strada Lombard este atracţia oraşului, obiectivul care aduce turiștii la San Francisco. Locuitorii orașului sunt mândri de ea şi o numesc „cea mai strâmbă stradă din lume”. Strada Lombard are o lungime considerabilă, însă atrage atenţia doar secţiunea din partea superioară a Dealului Rusiei, cuprinsă între străzile Hyde şi Leavenworth. Pentru a reduce unghiul de înclinare, arhitecții „au netezit” strada cu 8 serpentine. Viteza de deplasare de aici nu trebuie să depășească 8 km/h.(www.adme.ru)

Traducerea: Svetlana Sîrbu