2016. február 12

Románia és Magyarország együttműködési protokollt irt alá energetikai téren

A Kormányközi Gazdasági Együttműködési Vegyes Bizottság VII.-ik összejövetele után Románia és Magyarország együttműködési protokollt irt alá energetikai terén. A protokoll értelmében és a környezetszennyezés szellemében a fele közös fejlesztési stratégiát dolgoznak ki, elsősorban, a folyami- és vasúti áruszállitás, valamint az energia terén.Vlad Vasiliu gazdasági államtitkár elmondta, hogy „a most sorra került tárgyalások és tanácskozások rávilágitottak arra, hogy létezik még egy ki nem használt potenciál, nevezetesen a román-magyar kereskedelmi képviseleti iroda budapesti megnyitásáról van szó, ami nagyon fontos, hiszen a  romániai magyar befektetésekhez képest a magyarországi román befektetések volumene mintegy hatszor kisebb”.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.12)

Klaus Iohannis államfő a bajor miniszterelnökkel találkozott

A bajorországi munkalátogatáson tartózkodó Klaus Iohannis államfő megbeszéléseket folytatott a bajor miniszterelnökkel. Ez alkalommal a román államelnök kihangsúlyozta, hogy Románia aktivan részt óhajt venni a menekültválság kezelésében. „Ismételten megerősitettem véleményünket: szolidárisak és partnerek óhajtunk lenni e kérdés megoldásában. Egyben azt is megerősitettem, hogy nagyon fonstos az EU külső határai védelmének a növelése”, fűzte hozzá Klaus Iohannis. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -02.12)

Dacian Cioloş miniszterelnök Brüsszelbe látogat

Dacian Cioloş miniszterelnök hétfőn és kedden Brüsszelbe látogat, ahol  magas rangú európai hivataloságokkal találkozik, köztük  Jean-Claude Juncker néppárti politikussal, az Európai Bizottság elnökével és Martin Schulz-al, az Európai Parlament elnökével, akikkel ismerteti a román kormány prioritásait és a gazdasági fejlesztési koncepciót. A megbeszéléseken teritékre kerül a migráns válság, az Európai Energia Unió és az energetikai biztonság megvitatása, valamint a Románia által elért erdemények az Együttműködési és Ellenörzési Mechanizmus keretében, mely eredményeket az Európai Bizottság legutóbbi országjelentése is méltatta, tájékoztatott a romén kormány közleménye. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -02.12)

A szociáldemokraták nem támogatják a liberálisok egészségügyi prevenciós törvénykezdeményezését

A Szociáldemokrata Párt (PSD) egyetért azzal, hogy az egészségügyben nagyon fontosak a prevenciós programok, de nem támogatja a Nemzeti Liberális Párt (PNL) által e téren javasolt törvénytervezetet. Nicolae Bănicioiu szociáldemokrata képviselő, volt egészségügyi miniszter, szerint a liberálisok által javasolt formában a megelőző szándékú orvosi kivizsgálások és beavatkozások külön kiadásokat feltételeznek egészségügyi téren. A liberálisok által közvitára bocsátott kezdeményezés szerint ha valaki elmulasztja elvégezni az előírt szűrőprogramot, vagy nem oltatja be magát, illetve gyermekét, vagy nem veti alá magát a házi- vagy szakorvos által előírt kivizsgálásnak, kezelésnek, akkor a továbbiakban részben fedeznie kell a betegség kezelésével járó költségeket. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.12)

A romániai gazdálkodóknak még nem folyósitották az uniós támogatásokat

Az európai alapokból származó egymiliárd 300 millió euró még nem jutott el a romániai gazdálkodókhoz a mezőgazdasági  minisztériumban és e minisztériumnak alárendelt intézményekben hozandó döntések megkésése miatt. Laurenţiu Baciu, a Mezőgazdasági Termelők Egyesületei Ligájának elnöke szerint emiatt a rendszer egyes tisztségviselői a hibásak, akiket szabotázzsal vádolt.”E konlkózióra jutottam, amit vállalok és be tudom bizonyitania a mezőgazdasági minisztérium és valamennyi szakintézmény szintjén. A gázolaj 48%-os szubvenciójára vonatkozó kormányhatározat-tervezet, például, három hétig várattatott magára egyik minisztériumi tisztségviselő miatt”, hangsúlyozta Laurenţiu Baciu, aki elégedetlenségének adott hangot amiatt is, hogy Románia az egyedüli ország, amely „megenegedi a küldföldieknek a mezőgazdasági területek vásárlását” és közölte, hogy megteszi a szükséges lépéseket a törvény módositása érdekében. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.12)

Rozalia Gănciulescu