Mesaje WRD 2016

Mesajul Preşedintelui Director General al Radio România, Ovidiu Miculescu, difuzat de Radio Rai, cu ocazia Zilei Mondiale a Radioului, în emisiunea “Voci del Mattino” de la Radio 1 Rai, în data de 12 februarie, alături de mesajul Secretarului General al ONU, Ban Ki-moon. Mesajul este inclus şi în emisiunea “Incontro con l’Italia”, producţie Radio România, difuzată de RaiWebRadio6, realizată de Iuliana Anghel 

Ovidiu Miculescu: “Este bine ştiut faptul că radioul, practic, este cel mai penetrant mijloc de comunicare, chiar şi în această perioadă în care Internetul cucereşte tot mai multe teritorii, pentru că radioul poate fi ascultat cu surse independente de energie. Undele radio ajung peste tot, acolo unde de multe ori semnalul de Internet nu ajunge, deci radioul este fundamental dacă şi atunci când se pot întâmpla situaţii dramatice, grave, situaţăii de urgenţă, cataclisme naturale. Exemplul cel mai bun îl constituie insulele din oceane, zonele extrem de izolate, în care doar radioul funcţioneaza. Deci, este important să întărim şi această latură extrem de utilă şi, practic, fundamentală, a radioului, existenţa lui şi capacitatea lui de a funcţiona în timp de dezastre. Pe de altă parte, pe 13 februarie este Ziua Mondială a Radioului. Ne mirăm în continuare de lucrul extraordinar pe care Marconi l-a inventat şi l-a adus în viaţa noastră. România, Radio România respectă această zi. Doresc să le mulţumesc tuturor ascultătorilor de radio din România, din Europa, şi aş vrea să folosesc acest prilej pentru a saluta încă o dată buna relaţie pe care Radio România o are cu Italia, ţara care l-a dat pe inventatorul radioului, Guglielmo Marconi.”

Loredana Cornero, Departamentul Relaţii Internaţionale al RAI şi secretar general al Comunităţii Italofone de Radioteleviziune: “Cred că radioul are un rol fundamental în situaţii dificile, în primul rând pentru că reprezintă cel mai eficient şi rapid instrument de comunicare şi de a transmite informaţii oamenilor care trec prin astfel de momente. Radioul este mijlocul care comunică în toată lumea şi cu toată lumea, oferă publicului informaţii despre evenimente plăcute, dar şi despre dezastre şi tragedii, şi reuşeşte să pună în legătură oameni aflaţi în situaţii dificile şi care altfel nu ar avea cum să comunice. În această zi specială, adresez cele mai bune gânduri colegilor de la Radio România, cu care colaborăm atât de bine, iar ascultătorilor le spun să le rămână mereu alături!”

Micol Pancaldi, reprezentanta Secretariatului General al COPEAM (Conferinţa Permanentă a Audiovizualului Mediteranean): “Radioul este deosebit de util în anumite momente. Datorită structurii sale mai puţin complicate şi a costurilor tehnologice mai mici, a faptului că are nevoie în primul rând de conţinut şi de vocile profesioniştilor săi, radioul este mijlocul care transmite imediat informaţia, este alături de cetăţean în orice context, în timp de conflict armat sau dezastre naturale, precum inundaţiile sau cutremurele. Chiar şi structurile de protecţie civilă recurg des la radio ca instrument accesibil oamenilor, cu care stabileşte un dialog direct, implicându-i şi pe ei. Cu ocazia Zilei Mondiale a Radioului, felicit Radio România, o instituţie media care promovează iniţiative culturale foarte importante, cu care colaborăm foarte bine, şi cu care am dezvoltat multe proiecte.”