Zece bune motive pentru a trimite o scrisoare de Ziua Îndrăgostiților

O felicitare specială pentru a sărbători Ziua Îndrăgostiților și pentru a promova scrisul. În plină epocă digitală, Poşta Italiană relansează scrisoarea, iar cel mai bun mod de a spune ”te iubesc” face parte din proiectul elaborat cu scopul de a redescoperi plăcerea de a scrie de mâna o scrisoare.
Felicitările vor fi distribuite sâmbătă, 13 februarie în 500 de oficii poștale de pe întreg teritoriul național, iar de 14 februarie se va putea cumpăra şi timbrul dedicat Sfântului Valentin, patronul îndrăgostiţilor.
În epoca comunicării inteligente și a rețelelor sociale, Poșta Italiană doreşte să contribuie la redescoperirea gustului de a trimite o scrisoare, propunând zece motive bune pentru a alege un gest atemporal care oprește timpul și care ajunge direct la inimă. Scrisoarea poate fi citită și recitită de o mie de ori în zilele şi anii succesivi, poartă semnătura și amprenta propriului  stil, iar apoi evocă așteptarea, așteptarea celui care a scris-o şi care așteaptă să fie înmânată celei care o va deschide emoţionată şi o va citi. O emoție care merită să fie povestită. Astfel încât Poşta Italiană a argumentat cu o serie de citate celebre 10 motive pentru care este bine să scriem o scrisoare.

Nu este nimic prostesc în a scrie o scrisoare de iubire
”Cred că am scris o grămadă de prostii, cel puţin pentru alții, dar pentru noi care ne iubim atât de mult, nimic nu e prostesc”. (W.A Mozart către Constanze Weber)

Trebuie să îndrăznim şi să nu ne temem
„‘Profit de această zi, pentru că numai Dumnezeu știe când voi îndrăzni să-ţi trimit această scrisoare. O scriu pentru a mă elibera. Astăzi te iubesc atât de mult, mă simt atât de legat de tine, încât am nevoie să-ţi scriu”. (Stendhal către C.Curial)

Ştiind că în niciun caz, nu va fi uitată
„…nu aș vrea ca tăcerea să pară a fi uitare, deși poate că știţi că nu este ușor să vă uit” (G.Leopardi către F. Targioni Tozzetti)

Chiar dacă nu ştii cum…nu te opri şi continuă
„Dintr-o mână blândă am primit blândeţea dumneavoastră. Dedic o măsură de pauză şi o coroană (în sens muzical) acestor lucruri blânde, deoarece nu mai ştiu cum să continui”. (G. Verdi către E. Morosini)

Scrie-i doar pentru privirea sa
„Este o scrisoare pe care care nu îndrăznesc să fie eu primul care o scrie, dar cu toate acestea sper că-mi vei scrie în fiecare zi. O scrisoare doar pentru ochii mei. Poate că mi-o vei scrie şi astfel dorinţa mea se va potoli”.  (J. Joyce către N. Lipito).

Scrie o scrisoare pentru a învinge insomnia
„Spune-mi. Eu nu pot să dorm, dar tu ai eşarfa mea albastră, spune-mi, te ajută să visezi frumos? Scrie-mi!” (S. Aleramo către D. Campana)

Scrie-i, chiar dacă crezi că nu e frumoasă
”Frumusețea de una singură nu este suficientă. Fără iubire totul este pierdut, pierdut, pierdut, un amestec neplăcut de ghinioane și otrăvuri josnice și dezgustătoare”. (P.Eluard către Gala)

Scrie-i, pentru că tu eşti eroul
„De-abia azi dimineaţă, când stăteam în genunchi în fața ta tremuram la fel ca tine. Eroismul meu a fost încoronat de-abia azi dimineaţă”. (G. D’Annunzio către E. Duse)

Scrie-i pe hârtie pentru că va rămâne pe veci

„Îngerul meu, mi se spune acum că poşta pleacă în fiecare zi – motiv pentru care închei aici pentru ca tu să poţi primi scrisoarea cât mai curând posibil – fii calmă, doar contemplând cu serenitate existența noastră ne putem realiza scopul de a trăi împreună – fii calmă – iubeşte-mă – azi – ieri”. (L. V. Beethoven către Iubita Nemuritoare)

Pentru că cea mai aşteptată scrisoare este cea pe care încă trebuie s-o scrii
„Cele mai frumoase zile ale noastre încă nu au sosit. Iar cele mai frumoase cuvinte pe care doream să ţi le spun n-au fost încă rostite”. (N. Hikmet către soţia sa, Munevver)

www.ilmessaggero.it

Traducerea: Cătălina Păunel