2016. február 15

Klaus Iohannis államfő Donald Tusk EP-elnököt fogadta a Cotroceni palotában

Az Európai Unió csütörtöki, brüsszeli csúcsösszejövetele előtt Klaus Iohannis államfő  és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke megbeszéléseket folytattak a Cotroceni palotában. A brüsszeli csúcson, egyebek mellett, Nagy-Britannia európai uniós reformigényeit vitatják meg, melyek értelmében a londoni kormány megtagadhatja a szociális ellátást az EU más tagállamaiból érkező munkavállalóktól.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.15)

Országos szintű vita a romániai oktatás és kutatás helyzetéről a 2016/2017-es időszakban

Klaus Iohannis államfő szerint „az érettségi diploma nélküli néhány száz fiatal helyzete, akiknek csaknem semmilyen esélyük nincs a munkaerőpiacon, jelentős  szociális probléma, amelynek tudatosulnia kell bennünk”. ” Nagyon megnövekedett a végzettség nélküli iskolaelhagyók száma és Románia aktiv lakósságának jelentős aránya semmilyen olyan okmánnyal nem rendelkezik, amely lehetővé teszi számukra a munkaerő piacon való beilleszkedést és egy decens élet biztositását. Ez az állapot valóságos kockázat a nemzetbiztonságra néztve”, hangsúlyozta Klaus Iohannis. A román államelnök hétfőn részt vett a Cotroceni palotában a romániai oktatás és kutatás helyzetét a 2016/2017. időszakban elemző országos vita inditásán. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.15)

Dacian Cioloş miniszterelnök Jean-Caude Juncker EB-elnökkel találkozott

Dacian Cioloş miniszterelnök Brüsszelben megbeszéléseket folytatott Jean-Caude Juncker-el, az Európai Bizottság elnökével. A találkozón a felek a menekültválságról, a moldáv helyzetről és az Együttműködési és Ellenörzési Mechanizmusról tárgyaltak. A megbeszélések után a két magas rangú tisztségviselő közös sajtóértekezletet tartott. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.15)

Liviu Dragnea javaslatokat terjeszt be a rágalomellenes törvénytervezet módositására

Liviu Dragnea, a  Szocáldemokrata Párt (PSD) elnöke kijelentette, hogy Hans Klemm amerikai nagykövet osztja véleményét az általa kezdeményezett törvénytervezetről. Mint hozzáfűzte, a rágalmazás elleni jogszabály-tervezetet módositják a „rágalmazás”  meghatározásának és a törvénysértők elleni szankciók törlésével. „Jómagam és a PSD támogatja a szólásszabadságot. A törvénytervezet eredeti célja a tolerancia kultúrájának érvényesülése és az emberi méltóság védelme volt”, mondotta Liviu Dragnea. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.15)

A gazdasági előrejelzések szerint nem csökkenthetőek a társadalombiztositási hozzájárulások

A romániai gazdasági előrejelzések szerint a közel jövőben nem csökkenthetőek a társadalombiztositási hozzájárulások. Anca Dragu pénzügyminiszter úgy véli, hogy a szociáldemokrata szenátorok törvénykezdeményezése – amelyet hétfőn vitára bocsátottak a parlamentben – mintegy hét miliárd lej erőfeszitést jelent az állami költségvetésnek és e jogszabály-tervezet nem irányoz elő kiegyenlitő intézkedéseket.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.15)

Rozália Gănciulescu