Consiliul prezidenţial libian a anunţat componenţa unui guvern de uniune naţională care ar trebui să pună capăt conflictului din Libia

Consiliul prezidenţial libian a anunţat aseară componenţa unui guvern de uniune naţională care ar trebui să pună capăt conflictului din Libia, conform unui plan al Organizaţiei Naţiunilor Unite. Libia are în prezent două guverne şi două parlamente, iar instabilitatea din ţară a fost folosită de grupări jihadiste, inclusiv de Statul Islamic, pentru a-şi consolida poziţiile.
Reporter: Cătălin Gomboş – Formarea unui guvern de uniune naţională a fost convenită în luna decembrie, însă validarea cabinetului a fost amânată de mai multe ori din cauza opoziţiei unor reprezentanţi ai ambelor tabere. Reuters notează că nici măcar propunerea prezentată aseară nu este acceptată de toţi cei nouă membri ai Consiliului prezidenţial, doi dintre ei refuzând să semneze documentul. După războiul civil care a dus la răsturnarea lui Muammar Ghaddafi în urmă cu câţiva ani, situaţia din Libia s-a deteriorat constant, pe fondul competiţiei pentru putere şi resurse dintre miliţiile care s-au luptat cu forţele fostului dictator. Începând din 2014, ţara are două guverne şi două parlamente – cele recunoscute de comunitatea internaţională sunt în exil la Tobruk, iar capitala Tripoli este controlată de o administraţie paralelă. Instabilitatea a fost folosită de grupări jihadiste pentru a-şi consolida poziţiile în Libia: Ansar al-Sharia controlează o parte din Benghazi, al doilea oraş al ţării,  unde în urmă cu câţiva ani a atacat consulatul american, în timp ce Statul Islamic a reuşit să ocupe oraşul natal al lui Ghaddafi, Sirte, şi teritoriul din jurul acestuia. Noul guvern libian ar trebui să contracareze ameninţarea islamistă, care este privită cu îngrijorare şi în capitalele occidentale, unde s-a evocat chiar şi posibilitatea unei intervenţii militare, în Libia, împotriva Statului Islamic.