Tom și Jerry au împlinit 76 de ani

Legendarele personaje de desene animate, Tom și Jerry, care au bucurat copilăria mai multor generații, au împlinit luna aceasta 76 de ani. În ciuda vârstei venerabile, Tom și Jerry continuă să se bucure de succes la public. Prima difuzare a unui episod de desen animat care prezită relația dificilă dintre șoarece și pisică a avut loc pe 10 februarie 1940. Cei care le-au dat viaţă sunt animatorii americani William Hanna şi Joseph Barbera. Inițial cele două persoaje purtau numele de Jasper and Jinx. Timp de 17 ani, cuplul de animatori a lucrat exclusiv doar la „Tom și Jerry”, regizând mai mult de 114 scurt metraje, care se bazau mai mult pe acţiune în detrimentul dialogului. În anul 1957 s-a decis închiderea studioului de animație din cauza lipsei de rentabilitate, în condițiile în care realizarea unui serial de șapte minute cu Tom și Jerry costa 35.000 de dolari, și redifuzarea celor deja existente.
În 1960 a fost semnat un contract cu studioul cehoslovac Rembrandt Films în urma căruia s-au produs 13 scurt-metraje cu cele două personaje, dar care au fost considerate cele mai nereuşite de-a lungul existenţei acestui film în desen animat. În 1963, producţia de desene animate a revenit la Hollywood, în regia lui Chuck Jones, iar acest fapt a dus la realizarea altor desene animate până în anul 1967, apoi sporadic între anii 1975-1977, 1990-1993 şi 1980-1982.
Începând cu anul 1965, desenele au fost cenzurate de Chuck Jones la cererea MGM, fiind scoase scenele care făceau referiri rasiale la adresa negrilor, chinezilor și indienilor. Indiferent de evoluţia acestui desen animat, povestea celor doi eroi rămâne până astăzi una din preferatele copiilor din toate timpurile.