2016. február 16

Nicolae Timofti moldáv elnök romániai látogatása

Nicolae Timofti moldáv elnök kedd este Romániába érkezik. A vizit célja: a kétoldalú együttműködési kapcsolatok és Kisinyóv európai célkitűzéseinek megvitatása a román hivatalosságokkal. A moldáv vendég szerdán Klaus Iohannis államfővel, Dacian Cioloş miniszterelnökkel, Călin Popescu Tăriceanu szenátusi elnökkel és más román hivatalosságokkal folytat megbeszéléseket. Nicolae Timofte ez alkalommal átadja azokat a kitűntetéseket, amelyeket Klaus Iohannis államelnöknek, Raed Arafatnak, a román Belügyminisztérium Sürgösségi helyzetekért felelős igazgatósága vezetőjének, valamint Florin Piersic szinésznek itéltek oda. Marius Lazurca, Románia kisinyóvi nagykövete egyik televiziós nyilatkozatában kihangsúlyozta, hogy Moldova Köztársaság elnökének bukaresti látogatása politikai és érzelmi telitettségű, hiszen elnöki mandátuma nemsokára lejár. A szakértők szerint, Nicolae Timofte mandátuma alatt jó kapcsolatokat épitett ki a romániai hivatalosságokkal. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.16)

Klaus Iohannis államfő levelet intézett a két parlamenti kamara vezetőségéhez

Klaus Iohannis államfő levelet intézett a két parlamenti kamara vezetőségéhez, amelyben – az alkotmányos előirásokhoz hiven – azt kéri, hogy tegyék lehetővé, hogy a parlament február 22.-i együttes ülésén a törvényhozói fórumhoz intézze szavait. Az államelnök mandátuma átvétele óta már hatodik alkalommal, mig ebben az évben először szól a parlamenthez.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -02.16)

Dacian Cioloş kormányfő brüsszeli látogatásának napirendjén szerepelt Románia schengeni csatlakozása

Dacian Cioloş miniszterelnök brüsszeli látogatásának napirendjén szerepelt Románia schengeni csatlakozása, a migráció, az Energia Unió és a Nagy-Britanniában dolgozó európai állampolgárok jogai. Az európai csúcstalálkozó előtt néhány nappal Dacian Cioloş ismertette Románia prioritásait. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke Dacian Ciolos miniszterelnökkel folytatott brüsszeli megbeszélését követő hétfői sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy remélhetőleg a lehető leghamarabb megteremtődnek az ellenőrzési és együttműködési mechanizmus lezárásának feltételei Romániában. Az Európai Bizottság elégedett azokkal az erőfeszítésekkel, amelyeket a román kormány tesz az igazságszolgáltatás reformja érdekében, fogalmazott Juncker. Dacian Ciolos miniszterelnök a sajtótájékoztatón elmondta, hogy Románia teljesítette Brüsszel kéréseit, és készen áll az ellenőrzési és együttműködési mechanizmus lezárására.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.16)

A Piteşti és Nagyszeben közötti autópálya-szakaszt 2021-ben átadják a forgalomnak

A Piteşti és Nagyszeben közötti autópálya-szakaszt 2021-ben, két évvel a megállapitott határidő előtt átadják a forgalomnak, nyilatkozta Dan Costescu szállitásügyi miniszter, hozzáfűzve, hogy az épitővállalat megtalálta a műszaki megoldásokat és ennek köszönhetően két évvel a határidő előtt elkészül az emlitett autópálya-szakasz. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -02.16)

Szakszervezeti tervezet a vajdahunyadi Energetikai Komplexum átszervezésére

A zsil-völgyi bányászszakszervezetek remélik, hogy mielőbb sikerül megmenteniük a munkahelyeket, melyek annak nyomán kerültek veszélybe, hogy az vajdahunyadi Energetikai Komplexum a csőd szélére sodródott. A bányászszakszervezeti tagok saját tervet dolgoztak ki a komplexum átszervezésére és a kormány támogatását kérik. A bányászok által javasolt terv szerint a vajdahunyadi komplexum két külön álló egységre oszlik, mig az életképes bányák a parosényi hőerőművel együtt a Zsil-völgyi Energetikai Komplexumot alkotják. A marosnémeti hőerőmű pedig önalló energetikai egységet alkot.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.16)