2016. február 18

A gazdálkodók elégedetlenek az uniós támogatások kifizetésének megkésése miatt

A gazdálkodók közölték Paul Eduard Kmennel, a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) aligazgatójával hogy elégedetlen amiatt, hogy csak április 8-án kezdik fizetni az uniós támogatásokat.Az agrár aktualitásokról szervezett Botoşani-i konferencián a gazdálkodók kifejtették, hogy a szubvenciókra hamarabb szükségük van a tavaszi mezőgazdasági munkák finanszirozására és bankkölcsöneik kifizetésére. Mi több, március 31-ig kiakarják fizetni a jövedelmi adót is, hogy 10%-os kedvezménybe részesüljenek. Mindezek ellenére Paul Eduard Kmen leszögezte, hogy a kitűzőtt időpont április 8-a marad. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.18)

Romániaban egyre több menedékjogi kérelem érkezik

A menedékjogi kérelmek több mint 40% sziriai állampolgárok részéről érkezik. A menekültek elosztásáról szóló EB-döntés nyomán az idén Romániába 160 menekült Olaszországból, mig 135 Görögországból érkezik.Viorel Vasile, a Bevándorlási Hivatal vezetője megjegyezte, hogy a hat romániai befogadó központban kiegészitették a meglévő szálláshelyek kapacitsát.”Az EU szintjén tavaly született döntés értelmében Romániának is át kell vennie Olaszországból és Görögországből egy bizonyos számú menekültet”, fűzte hozzá Viorel Vasile. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -02.18)

A román állam az utóbbi években csaknem 300 millió euróval támogatta a villamos- és hőenergia termelőket

Az Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE) szerint a román állam az utóbbi években csaknem 300 millió euróval támogatta a villamos- és hőenergia termelőket. A hőenergia témakörrel tartott, második országos fórumon Emil Calotă, az ANRE alelnöke kijelentette, hogy a városi fűtési megoldások felöl 99%-os arányban a helyi hatóságok döntenek. „Románia mintegy 70 millió euró veszteséget könyvelt el, amelyet az állam segély formájában folyósitott a villamos- és hőenergia termelőknek, az energiavállalatok fellenditése céljából”, fűzte hozzá Emil Calotă. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -02.18)

Petrom olajvállalat veszteséget könyvelt el

A 2004-ben az osztrák OMV tulajdonába került vállalat először volt veszteséges. Az OMV Petrom csoport bejelentette, hogy számottevően csökkenti a befektetéseket azt követően, hogy 2015-ben 690 millió lej adózás utáni veszteséget könyvelt el. A társaság által csütörtökön közölt adatok szerint, az olajvállalat legtöbb 800 millió euró értékben invesztiál, miután 2014-ben csaknem 1,5 miliárd lejnek megfelelő befektetéseket végzett. A csoport vezetősége ugyanakkor bejelentette, hogy javasolni tervezi, hogy ne folyósitsák a 2015-re érvényes osztalékokat. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.18)

A korrupcióellenes ügyészség eltiltotta hivatala gyakorlásától Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármestert

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) nem vette őrizetbe, de 60 napra felügyelet alá helyezte és eltiltotta hivatala gyakorlásától Antal Árpádot, Sepsiszentgyörgy polgármesterét. A DNA honlapján csütörtökön megjelent közlemény szerint Antal Árpádot azzal gyanúsítják, hogy az eredeti rendeltetéstől eltérő célra használt fel egy olyan hitelt, amelyet közpénzből kell visszafizetni. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.08)