Atmosferă tensionată la summitul de la Bruxelles

Summit decisiv la Bruxelles în privinţa ajungerii la un acord cu Marea Britanie, care ameninţă cu ieşirea din blocul comunitar, anunţând deja convocare unui referendum în luna iunie. Liderii europeni au încheiat prima parte a discuţiilor pe marginea propunerilor Marii Britanii de a reforma UE, ameninţând că în caz contrar va ieşi din spaţiul comunitar. La această oră, la cina de lucru, liderii discută despre criza migraţiei şi a refugiaţilor. La summitul la care România este reprezentată de preşedintele Klaus Iohannis, premierul britanic David Cameron vrea schimbări cheie în domenii precum integrarea europeană, funcţionarea zonei euro, competitivitatea şi beneficiile sociale pentru a susţine păstrarea statutului de membru al organizaţiei la referendumul pe care-l va organiza până la sfârşitul anului. Reuniunea va continua şi mâine, când va fi reluată propunerea Marii Britanii. Noi suntem acum în direct cu Cerasela Rădulescu, corespondentul RRA la Bruxelles. Bună seara!

Reporter: Bună seara! Într-adevăr, potrivit calendarului anunţat de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, prima parte a reuniunii legate de Marea Britanie şi propunerile sale s-a încheiat, iar la aceasta oră este discutată, la o cină de lucru, o altă problemă importantă pe care o are spaţiul comunitar, şi anume criza imigraţiei şi repartizarea refugiaţilor. Mai mulţi analişti au observat că preşedintele Franţei, Francois Hollande, şi cancelarul german, Angela Merkel, insistă mai mult pe găsirea unei soluţii la această criză, agenda lor fiind concentrată pe acest subiect, destul de dificil de altfel, şi pe care europenii trebuie într-adevăr să-l rezolve. Mai mulţi analişti se întreabă în acelaşi timp de ce Marea Britanie a decis să vină cu astfel de propuneri presante pentru UE tocmai acum când continentul se confruntă cu cea mai mare criză a emigraţiei de la sfârşitul celui de al Doilea Război Mondial încoace, un răspuns pe care Londra încă nu l-a oferit. Atmosfera este tensionată, iar primele declaraţii arătau deja diferenţele de opinii privind ajungerea la un acord.

Cea mai sensibilă propunere, aşa cum ştim, pentru mai multe state, în special cele din est, o reprezintă faptul că Londra propune, între altele, posibilitatea suspendării ajutoarelor sociale pentru o perioadă de patru ani, iar ultimele informaţii pe care le am de aici din timpul summitului arată că Marea Britanie ar putea chiar să dorească prelungirea lor până la 13 ani, lucru ce pare imposibil de acceptat de către UE în ansamblul ei, pentru că în mod clar încalcă tratatele privind libertatea de mişcare şi ar declanşa un precedent periculos. De altfel, premierul Poloniei a spus că ţara sa nu doreşte un acord în orice condiţii. Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, nu a intrat la summit tocmai optimist, însă preşedintele Comisiei, Jean-Claude Jünker, spunea astăzi că este încrezător că va exista un acord.

Premierul David Cameron a anunţat la sosire că Marea Britanie doreşte un acord convenabil, şi am aflat în urmă cu câteva minute că este gata să accepte co-decizia cu Parlamentul European, de altfel acesta fiind potrivit tratatelor, şi anunţat în urmă cu câteva zile chiar de preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz. Dacă este deschisă cutia Pandorei, spunea Martin Schulz în această seară la o conferinţă de presă din timpul summitului, şi este provocată schimbarea tratatelor, atunci Parlamentul se vede obligat să convoace Convenţia. Ce înseamnă aceasta: de la intrarea în vigoare a Trataului de la Lisabona, Parlamentul European poate propune modificări ale tratatelor, iar anterior puteau face astfel de propuneri doar Consiliul, guvernele statelor membre sau Comisia.

Trebuie reţinută şi declaraţia lui David Cameron, aşa cum spuneam mai devreme, că ar fi insistat că doreşte un acord convenabil pentru ţara sa. El nu a făcut însă vreo referire la UE pe ansamblul ei, pentru că ştim că Marea Britanie este cunoscută de-a lungul anilor că a adoptat adesea o poziţie reticentă faţă de integrarea sa deplină în structurile europene, nefiind membră a zonei euro sau a spaţiului Schengen, dar beneficiind de avantajele economice, aşa cum ştim, ale pieţei unice europene. Trebuie menţionat că preşedintele Romaniei, Klaus Iohannis, s-a întâlnit înainte de începerea summitului cu premierul Poloniei, Beata Szydlo, convorbirile vizând de asemenea principalele teme de pe agenda reuniunii, cu accent pe renegocierea relaţiei dintre Marea Britanie şi UE.

Amintesc că Londra propune, aşa cum ştim, posibilitatea suspendării ajutoarelor sociale, iar multe state din est anunţă că această idee încalcă tratatele. România, prin şeful statului, prezent aici la summit, doreşte respectarea tratatelor şi doreşte ca românii să nu fie discriminaţi. Ar mai fi de spus că, potrivit unor surse şi informaţii de ultimă oră, summitul s-ar putea prelungi chiar până sâmbătă dacă nu se ajunge la un acord, pentru că o analiză tehnică şi juridică pe aceste propuneri ale Marii Britanii este de durată. O discuţie nouă însă pe acest subiect ar putea reîncepe chiar în această noapte.

RADIO ROMANIA ACTUALITĂŢI – 18 februarie