Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova se va transforma în Serviciul Naţional de Informaţii

Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova se va transforma în Serviciul Naţional de Informaţii. Efectivul său va fi aprobat de preşedintele ţării, iar persoanele care vor fi urmărite sau verificate de către serviciul respectiv vor fi ulterior anunţate despre acest lucru. Un proiect de lege a fost avizat deja de guvernul de la Chişinău. Experţii susţin însă că proiectul are mai multe carenţe. Victor Pogor de la Radio Chişinău explică despre ce este vorba.

Reporter: Serviciul Naţional de Informaţii va fi o autoritate publică autonomă, destinată asigurării securităţii naţionale. Directorul instituţiei va fi numit de parlament, la propunerea preşedintelui. Tot şeful statului ar urma să aprobe efectivul şi structura serviciului. Nu vor putea fi numite în funcţia de director al SNI persoanele care au colaborat cu Securitatea din perioada sovietică. Directorul Serviciul de Informaţii şi Securitate, Mihai Bălan, a salutat această iniţiativă.

Mihai Bălan: Mari obiecţii nu avem, dar am convenit ca ulterior, până la prezentarea în parlament, unele momente /cu/ care practic ei nu sunt de acord, /le vom pregăti, le vom argumenta/, ca în plenul parlamentului să le prezentăm un document bine pus la punct.

Reporter: În opinia directorului Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului, Sergiu Ostaf, noua instituţie ar trebui să aibă domenii exclusive care să nu se suprapună cu activitatea altor agenţii, să fie independentă şi depolitizată.
Sergiu Ostaf: Există un /…/ de suprapuneri ale atribuţiilor SNI cu alte autorităţi specializate. Aceasta creează în primul rând ineficienţă, în al doilea rând se atribuie SNI mai multe competenţe care nu sunt de securitate naţională. A doua carenţă importantă este independenţa şi depolitizarea SNI nu este comparabil mai bună decât ceea ce există la momentul actual din perspectiva asigurărilor regulatorii pentru independenţă şi depolitizare. Şi trei – mecanismele de responsabilizare instituţională a SNI nu s-au dezvoltat în acest proiect de lege.

Reporter: Guvernul a avizat şi un proiect de lege privind activitatea contrainformativă şi informativă externă. Potrivit uneia dintre prevederile acestuia, urmează a fi instituit aşa-numitul mandat de securitate, realizat în baza unor autorizaţii judecătoreşti care va permite urmărirea şi verificarea persoanelor suspecte. Ministrul justiţiei, Vladimir Cebotari.

Vladimir Cebotari: Ce este nou în această instituţie este responsabilitatea Serviciul Naţional de Informaţii de a comunica persoanei care a fost subiect al unei astfel de ingerinţe în viaţa privată despre un astfel de act realizat în privinţa acestuia.
Reporter: Proiectele respective au fost elaborate în conformitate cu strategia de reformare a Serviciul de Informaţii şi Securitate, votată de parlamentul de la Chişinău, în octombrie 2013.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 18 februarie