Ziua Brâncuşi, marcată astăzi în mai multe oraşe din ţară

Astăzi este marcată pentru prima dată Ziua Brâncuşi, la 140 de ani de la naşterea artistului. Manifestări dedicate acestui moment vor avea loc în localitatea sa natală, Hobiţa şi la Târgu Jiu, unde se găsesc unele dintre cele mai cunoscute sculpturi ale sale.

 Astăzi, la ora 10:00, la Casa Muzeu „Constantin Brâncuşi” din satul Hobiţa va avea loc un spectacol folcloric susţinut de ansamblul artistic Maria Lătăreţu. Tot de la ora 10:00 la Universitatea din Târgu Jiu vor fi deschise Colocviile Brâncuşi, care vor reuni personalităţi ale vieţii academice şi culturale din ţară şi din străinătate. Teatrul „Elvira Godeanu” va găzdui de la ora 15:00 şedinţa solemnă închinată sărbătoririi a 140 de ani de la naşterea sculptorului, urmată de Gala Brâncuşi. De la ora 17:30, la Muzeul Judeţean „Alexandru Ştefulescu” va avea loc vernisajul expoziţiei de sculptură „Absenţe încercuite”. Seara se va încheia cu un concert extraordinar, „Brâncuşi şi bucuria muzici”i, susţinut de Gheorghe Zamfir, Dumitru Fărcaşu şi ansamblul artistic profesionist Doina Gorjului, de la ora 20:00, pe Insuliţa Jiului.
Cei 140 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi sunt marcaţi astăzi şi la Biblioteca Judeţeană Ialomiţa, în cadrul unei întâlniri cu elevii Seminarului Teologic din Slobozia, dar şi la Oradea, la Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai”, după cum transmit corespondenţii noştri.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 19 februarie