Ansamblul Brâncuşi de la Târgu Jiu va fi inclus în Patrimoniul UNESCO

Ansamblul Brâncuşi de la Târgu Jiu va fi inclus în Patrimoniul UNESCO – anunţă Ministerul Culturii. În paralel, Guvernul pregăteşte o strategie amplă de recuperare a operei lui Constantin Brâncuşi, care să fie găzduită într-un muzeu dedicat marelui artist. Executivul a început demersurile pentru achiziţionarea lucrării „Cuminţenia Pământului”, asupra căreia are drept de preempţiune – a precizat, în emisiunea „Probleme la zi”, de la Radio România Actualităţi, Dragoş Neamu – consilier al Ministrului Culturii.
Dragoş Neamu: Guvernul a hotărât, la solicitarea Ministerului Culturii, introducerea unui memorandum care îşi propune practic reluarea negocierilor în vederea achiziţionării acestei cadopere a sculpturii brâncuşiene. Considerăm, şi la nivel simbolic, că trebuie să facem o reparaţie morală faţă de personalitatea lui Brâncuşi, ştiindu-se fiind faptul că i-a fost refuzată de regimul comunist, deci cumva trebuie să recuperăm ceva faţă de care suntem datori.
Realizator: Şi preşedintele României, Klaus Iohannis, consideră că punerea în valoare a operei marelui artist trebuie să reprezinte o cauză naţională. Cunoaşterea şi protejarea creaţiei sale au nevoie de acţiuni concrete, a arătat preşedintele într-un mesaj transmis, ieri, de Ziua Naţională Constantin Brâncuşi.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 20 februarie