Revista presei internaționale – 20 februarie 2016

Atmosferă încărcată la negocierile de la Bruxelles, unde liderii europeni încearcă să soluţioneze diferendele şi să pună la punct ultimele detalii pentru a se anunţa un acord final privind migraţia şi relaţiile Marii Britanii cu UE. „Negocierile s-au prelungit, pe măsură ce Franţa şi Polonia şi-au accelerează eforturile, mai ales la capitolul reglementări fiscale şi reformele privind ajutoarele sociale acordate imigranţilor” – notează „Financial Times”. Ziarul britanic comentează: „Negocierile s-au împotmolit în insistenţa premierului britanic, David Cameron, care doreşte ca „frâna de urgenţă” să fie aplicată pentru o perioadă mai lungă de timp, adică maxim 13 ani, iar ajutoarele sociale să fie suspendate pentru imigranţii care lucrează în Marea Britanie dar ai căror copii locuiesc în ţara natală a părinţilor”. Ca lucrurile să fie şi mai complicate, scrie „The Guardian”, premierul Cameron se mai confruntă cu o provocare: ministrul britanic al justiţiei, Michael Gove, se pregăteşte să anunţe că demisionează din cabinet şi se alătură campaniei celor care vor ca Marea Britanie să părăsească UE.
Nici politica migraţiei n-a avut sorţi mai buni în cadrul summitului de la Bruxelles. Grecia vrea asigurări că UE nu va închide graniţele în faţa valurilor de refugiaţi – subliniază „The Independent” şi precizează că poziţia Atenei survine după ce Austria a decis să stabilească o cotă zilnică de refugiaţi care pot solicita azil sau care pot tranzita teritoriul ei spre Germania sau alte state ale UE. „Austria a hotărât ca din 19 februarie să fixeze o cotă zilnică de doar 80 de refugiaţi care vor putea să depună cerere de azil şi alţi 3.200 care vor avea permisiunea de a tranzita teritoriul spre Germania sau spre alte state europene”, scrie „Die Presse”. Ziarul austriac informează că Slovacia a anunţat că va închide graniţa cu Austria, de teamă că la frontiera austriacă se vor aduna valuri de migranţi iar Slovacia ar putea deveni o destinaţie pentru aceştia. Pentru început, autorităţile slovace vor plasa chiar de azi bariere mobile de-a lungul graniţei cu Austria, punctează „Die Presse”. Spre deosebire de Austria şi Slovacia, Germania şi Franţa susţin poziţia exprimată de Grecia privind menţinerea graniţelor deschise. Berlinul şi Parisul sunt de partea Atenei, dar Grecia trebuie să respecte condiţiile stabilite pentru eliberarea unor noi tranşe din pachetul internaţional de ajutor – relevă „Kathimerini”, care adaugă că statul elen trebuie să implementeze reforma sistemului de pensii şi reforma sistemului de taxe. Între timp, situaţia a devenit extrem de tensionată la graniţa dintre Grecia şi Bulgaria, unde blocadele intermitente ale fermierilor eleni, nemulţumiţi de intenţia guvernului grec de a reforma sistemul de pensii, a blocat sute de camioane şi autovehicule, subliniază acelaşi „Kathimerini”. „Cel mai aglomerat punct de trecere a frontierei cu Bulgaria, Kulata-Promachonas, a fost închis. În semn de protest, camionagiii au decis să blocheze toate cele şase puncte de trecere de-a lungul celor 430 de km de frontieră dintre Grecia şi Bulgaria” – mai scrie ziarul elen. „Sute de români, polonezi, unguri, cehi şi austrieci sunt blocaţi la graniţă”, scrie „Focus” din Bulgaria.
Revenind, însă, la negocierile de la Bruxelles, consemnăm un articol apărut în „Bloomberg”, care face o analiză şi dă un pronostic pentru situaţia în care Marea Britanie ar părăsi UE. „Englezii, irlandezii, luxemburghezii, maltezii şi belgienii ar suferi cea mai mare scădere a venitului pe cap de locuitor. Un efect negativ moderat asupra veniturilor per capita s-ar manifesta în Franţa, Germania şi Polonia, în timp ce România, Austria, Croaţia şi Grecia ar suferi cel mai puţin la capitolul venituri pe cap de locuitor în cazul unui Brexit”.

Magda Baciu