România trimite în Afganistan 60 de militari de la Târgu Mureș

La Târgu Mureș s-a desfășurat o ceremonie cu ocazia plecării a 60 de militari români în Afganistan pentru o misiune de şase luni. Între ei, câteva zeci de militari mureșeni, care își vor începe misiunea pe 1 martie, în zona Kabul.
Ministrul apărării, Mihnea Motoc, a declarat că este important ca Armata Română să fie prezentă acolo, pentru a dovedi că ţara noastră nu se lasă intimidată de terorism.
Realizator: Cristina Bulbescu (RADIO TG. MUREŞ) – Ceremonia de plecare a militarilor români a avut loc pe platoul Brigăzii 6 de Operații Speciale „Vulturii” din Târgu-Mureș, în prezenţa ministrului apărării, a autorităţilor locale şi a rudelor militarilor. O slujbă religioasă a fost oficiată de ÎPS Irineu, Arhiepiscopul Alba-Iuliei.
Militarii vor pleca spre Kabul, în cea de-a treia rotaţie în Afganistan, peste o săptămână, urmând să-şi înceapă misiunea la 1 martie, pentru o perioadă de şase luni. Prezentarea misiunii a fost făcută de comandantul compartimentului de operaţii speciale al Statului Major General, col. Marius Crăciun.
Marius Crăciun: Misiunea dvs, începând cu 1 martie 2016, pentru o perioadă de 180-195 de zile: Grupul de Consiliere pentru Operaţii Speciale operează în structura de forţe a CG /…/ Alfa şi execută misiuni de asistenţă şi consiliere militară în luptă a structurilor afgane desemnate.
De asemenea, un cuvânt bun şi pentru familiile dvs, care v-au sprijinit. Le mulţumesc și doresc să vă sprijine și în continuare, pentru că va fi o misiune cu un grad de dificultate ridicat. (…)
Reporter: Unii militari pleacă pentru a 18-a oară în Afganistan, spune ministrul apărării:
Mihnea Motoc: Sigur, există o oarecare strângere de inimă când știi că se merge într-un teatru care nu este nici acum lipsit de riscuri, cu un mediu dificil. Pe de altă parte, știu foarte bine că avem de-a face cu unii dintre cei mai buni militari din forțele noastre armate, militari care au deja ca pregătire de bază un nivel foarte înalt.
Reporter: Misiunea este dificilă pentru militari, dar și pentru familiile lor care rămân acasă:
-: Soțul pleacă în misiune. Este la a treia misiune. Oarecum sunt obișnuită, dar de fiecare dată când pleacă sufletul îmi e mic cât un grăunte. Însă am toată încrederea că se va întoarce cu bine acasă. Sunt alături de el cu sufletul și îl sprijin în tot ceea ce face.
Reporter: Anul acesta se împlinesc 10 ani de când forțele românești de operații speciale execută neîntrerupt misiuni în teatrele de operații din Afganistan.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI