2016. február 22

Klaus Iohannis államfő a parlamenthez intézte szavait

Hétfőn, a parlamentben mondott beszédében Klaus Iohannis államfő kihangsúlyozta, hogy az idei választási évben a politikusoknak az állampolgárok érdekeire és nem saját agendájukra kell figyelniük.”A román társadalom legfontosabb témái: az egészségügy és az oktatás. Az igazságszolgáltatás függetlensége és a jogállam konszolidálása a román társadalom további két fontos témája (…). A törvények gyakori módositása általában kihat a gazdaság működésére és a demokratikus rendszer sebezhetővé válik”, fűzte hozzá az államfő, majd igy folytatta: „Az államhatalmak nem versenyeznek egymással, mig az állampolgár érdekeinek szolgálatában álló állam hatékony működése az államhatalmak mindegyikének működését és az állampolgárok bizalmát feltételezi. Egy erős parlament nélkül nem lehet sikeres a kormányzás és az igazságügy nem lehet valóban hatékony egy erős törvényhozó fórum nélkül”.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.22)

Ludovic Orban a PNL főpolgármester-jelöltje

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) úgy döntött, hogy a bukaresti főpolgármesteri tisztségért Ludovic Orbant inditja, Cristian Buşoi európai parlamenti képviselő helyett, aki visszvonult a versenyből. Cătălin Predoiu, a PNL bukaresti szervezetének elnöke kijelentette, hogy a párton belül végzett elemzések és a liberálisok által készitett közvélemény-kutatás nyomán a PNL arra következtetésre jutott, hogy Ludovic Orbannak nagyobb esélye van a  főpolgármesteri tisztség megszerzésére.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.22)

A liberálisok nem támogatják a Román Rádió és a Román Televizió megszervezésére és működésére vonatkozó törvény módositását

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) nem támogajta a Román Rádió Társaság (SRR) és a Román Televizió Társaság (SRTV) megszervezését és működését szabályozó törvény módositását, amelyet a Szociáldemokrata Párt (PSD) javasolt. Emil Paşcan, a PNL szenátusi frakciójának vezetője Irina Raduval, a román televizió ideiglenes elnökével folytatott megbeszélések után kijelentette, hogy a szociáldemokraták által javasolt módositások nem oldják meg a televizió pénzügyi gondjait. A liberálisok a TVR új igazgatótanácsának megnevezésétre hivatottv eljárások mielőbbi megkezdését javasolják. Megjegyzendő, hogy a parlamenti kultúrális bizottságok kedden vitatják meg a TVR pénzügyi helyzetét. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.22)

A közpénzek hatékonyabb elköltését kérte a miniszterelnök a községi polgármesterektől

Dacian Cioloş miniszterelnök hétfőn részt vett a Romániai Községek Egyesülete Közgyűlésének XIX.-ik ülésszakán Ez alkalommal a közpénzek hatékonyabb elköltését kérte a községi polgármesterektől. „Mégha az idei esztendő választási év is, az állami költségvetés nem módosul és nem utalható ki több pénz a helyi jellegű projektek megvalósitására”, hangsúlyozta. Ugyanakkor rámutatott, hogy a romániai helyi közigazgatás három nagy problémával szembesül, nevezetesen: a közigazgatás töredezettségével, a különböző programok összehangolásának, illetve a szükséges pénzforrások hiányával. Az erre vonatkozó megoldásokat nyilvánosan kell megvitatni, politikai érdekektől mentesen, mondotta a kormányfő. Dacian Coloş úgy vélte, hogy a helyi hatóságok jövedelmének növeléséhez hozzájárulnak a közvetlen beruházások vonzása, a dijak és adók jobb begyűjtése, az adócsalások kiküszöbölése révén, valamint a dijak- és adók rendszerének újragondolása. A községi polgármesterekkel tartott hétfői találkozón rész vett Markku Markkula, a Régiók Európai Bizottságának elnöke is. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.22)

Néhány tucatnyi ember tiltakozott a Legfőbb Ügyészség székháza előtt

Hétfőn néhány tucatnyi ember tiltakozott a Legfőbb Ügészség székháza előtt a  forradalomdosszié lezárása ellen. A tiltakozók nagyobb része az 1989-es decemberi forradalom hőseinek utódai voltak. A tűntetők képviselői azt kérik, hogy fogadja őket a Katonai Ügyészség elnöke. Mint ismeretes a Katonai Ügyészség a tavaly októberben megszüntette az újranyitással összefüggő nyomozást,  mig  Legfelsőbb Bíróság nemrég elutasította a dosszié lezárása ellen emelt óvást. A forradalomdosszié több, az 1989 decemberi eseményekkel összefüggő dossziék összevonása nyomán jött létre, annak felderitésére , hogy kit terhel bűntetőjogi felelősség az erőszakos cselekményekért, amelyekben mintegy 700-an veszitették életüket és 1.800-an sebesültek meg. Az ügyészek indoklása szerint a panaszosok által jelzett bűncselekmények elévültek és a dossziét lezárták. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -02.22)

Rozalia Gănciulescu