LE PARISIEN: România: La 160 de ani de la abolirea sclaviei, romii sunt săraci şi discriminaţi

Romii României au comemorat sâmbătă 160 de ani de la abolirea sclaviei acestei minorităţi, deplorând sărăcia şi discriminarea care le lovesc comunitatea şi revendicând avantaje în ceea ce priveşte accesul la educaţie şi la locuri de muncă.

 „Cele mai multe familii de romi trăiesc într-o sărăcie extremă”, a declarat pentru AFP Ionel Alecu, preşedintele ONG-ului Alianţa pentru Uniunea Romilor. „Sărăcia îi împiedică pe copiii romi să-şi urmeze studiile”, a adăugat el, cu ocazia unei defilări comemorative organizate în centrul Bucureştilor.
Aproximativ 300 de persoane au purtat drapele ale României şi ale UE şi au depus garoafe roşii la statuia lui Mihail Kogălniceanu, unul dintre părinţii naţiunii române moderne.
Numeroşi participanţi au denunţat discriminarea împotriva romilor.
„Suntem stigmatizaţi şi oamenii ne privesc cu prejudecăţi. Ne simţim umiliţi din cauza asta, ne pierdem încrederea în noi înşine”, a declarat Gheorghe Mihalache, un mecanic rom.
„I-am spus fiului meu ca întotdeauna să muncească de două ori mai mult [decât un non-rom – n. AFP] pentru a reuşi”, a declarat el cu lacrimi în ochi.
Preşedintele român Klaus Iohannis a apreciat vineri că emanciparea romilor rămâne „incompletă pe plan economic şi social”.
Vreme de 500 de ani, romii care trăiau în regiunile istorice româneşti s-au aflat în proprietatea unor diverse autorităţi, a nobililor sau a mânăstirilor.
Proclamată oficial în 1856, emanciparea lor a fost un proces îndelungat şi dificil. Cum nu aveau pământ şi locuinţe, romii au fost forţaţi să trăiască într-o stare de „semi-sclavie” ori să se stabilească la periferia satelor.
România, care este una dintre ţările cele mai sărace ale UE, are cea mai importantă minoritate de romi din Europa, cu aproximativ două milioane de membri, conform cercetătorilor şi ONG-urilor.

LE PARISIEN (Franţa), 20 februarie 2016 (AFP)
Traducere: Andrei Suba