2016. február 23

Klaus Iohannis államfő sajnálkozva állapitotta meg, hogy kevés külföldi román gondol a hazatérésre

Klaus Iohannis államfő úgy vélte, hogy a román diaszpóra fontos forrás lehet Románia fejlesztése és modernizálása szempontjából. „A Román Diaszpóra” témakörrel a Cotroceni palotában szervezett vitán az államfő sajnálatának adott hangot amiatt, hogy nagyon kevés, külföldön élő román állampolgár gondol konkrétan a hazatérésre. A tanácskozáson részt vevő Dacian Cioloş miniszterelnök tájékoztatott, hogy a közel jövőben a külföldi románoknak szóló több projektet mutatnak be, melyek között szerepelnek egy befektetési ügynökség létrehozására, illetve a romániai tanulmányi ösztöndijakra vonatkozó projektek.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.23)

A román államnak kártéritést kell fizetnie az 1989-es romániai forradalom tizenhét áldozatának vagy hozzátartozóinak

Az Emberi Jogok Európai Bírósága által kedden nyilvánosságra hozott itélet szerint az 1989-es romániai forradalom tizenhét áldozatának vagy hozzátartozóinak fejenként 15 ezer euró kártérítést kell fizetnie a román államnak, amiért nem vizsgálták ki megfelelően ügyüket. A román államot azért perelték be, mert nem nyomozta ki megfelelő alapossággal a román kommunista diktátor megbuktatásához vezető 1989-es forradalom eseményeit. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -02.23)

A szociáldemokraták elhalasztják az egyszerű bizalmatlansági inditvány benyújtását

A szociáldemokraták úgy döntöttek, hogy elhalasztják az egyszerű bizalmatlansági inditvány benyújtását a jelenlegi egészségügyi helyzet miatt és az eljárás időszerűségét – ha esedékes lesz – annak függvényében vizsgálják felül, hogy hogyan alakul a baktériumfertőzött csecsemők helyzete. Mint Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke megjegyezte, több, jó hirnévnek örvendő orvos készséget tanusitott arra, hogy szakmai hozzáértésükkel segitik az egészségügyi minisztériumot az ismeretlen fertőzéssel korházba kerül csecsemők helyzetének megoldásáért.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.23)

2017-ben mintegy ezer amerikai katona érkezhet Romániába

Mintegy ezer amerikai katona érkezhet Romániába 2017-ben, miután Washington úgy döntött, hogy növeli kelet-európai jelenlétét a térségben levő szövetségeseinek védelmére, közölte Mihnea Motoc védelmi miniszter. Washington a NATO keleti és északi határa védelmének biztosítására összesen három zászlóaljnyi katonát küld Európába a már ott tartózkodó csapatok mellett, ami Románia esetében mintegy ezer katonát jelent, fűzte hozzá a miniszter.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -02.23)

A mezőgazdasági miniszter elmarasztalta a vidékfejlesztésre hivatott befektetések társfinanszírozásának hiányát

„A vidékfejlesztésre hivatott befektetések megvalósitására kiutalt európai alapok lehivásának legfontosabb akadálya a bürokrácia és a társfinanszirozás hiánya”, hangsúlyozta kedden a szenátusban Achim Irimescu mezőgazdasági miniszter, hozzáfűzve, hogy emiatt Románia 940 millió euró pénzt veszitett. A következő időszakban számos intézkedést hoznak a mezőgazdaságnak szánt európai alapok lehivási procedúrájának egyszerűsitése érdekében. A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) 2,6 miliárd eurót különitett el a román gazdák által várt közvetlen támogatások kifizetésére és a piaci intézkedések finanszirozására, tájékoztatott Achim Irimescu miniszter. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -02.23)

A parlament több mint két órán át vitatta a Román Televizió Társaság pénzügyi helyzetét

A parlament több mint két órán át vitatta a Román Televizió Társaság (TVR) pénzügyi helyzetét és végül arra a következtetésre jutott, hogy a helyzet szanálására, rövid távon, két megoldás lehetséges, nevezetesen: a fizetésképtelenségi törvény módositása úgy, hogy alkalmazható legyen a TVR esetében is, illetve a társaság csődbejutásának bejelentése és újabb struktúra létrehozása.Dacian Cioloş minisztrelnök kijelentette, hogy sürgösen kell intézkedni a TVR veszteségeinek megfékezésére és kifejezésre jutatta kormánya készségét a megoldások felkutatására. Gigel Ştirbu, a képviselőház kultúrális bizottságának liberális elnöke úgy vélte, hogy a TVR-vel kapcsolatos döntést a parlamentben kell meghozni. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szerint semmilyen pénzügyi megoldás nem lesz hatékony közép- és hosszú távon a TVR szigorú átszervezése nélkül. Kelemen Hunor ugyanakkor ellenezte a Román Rádió Társaság és a Román Televizó Társaság összevonását. Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi elnök aláhúzta, hogy a TVR teljesitmény-hiánya nem föltétlen a törvényes előirásoknak tudható be, hiszen „a román közszolgálati rádió is ugyanazon normák szerint működik és méghozzá jó eredményekkel”, amiért elismerő szavakkal ihlette a román közszolgálati rádiót. Ovidiu Miculescu, a Román Rádió Társaság elnök-vezérigazgatója szerint a TVR nem a törvény miatt jutott ebben a helyzetbe, hanem amiatt, ahogy az intézményt mostanig vezették.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -02.23)