2016. február 24

Az Ázsiai-Csendes óceáni Műsorsugárzó Szervezetek Uniója elnöke méltatta a Román Rádió Társasággal megkötött partnerséget

„A törvényt általában valamely intézet tevékenységének javitása céljából módositják, s nem azért, hogy tönkre tegyék azt, ami jól működik”, hangsúlyozta Javad Mottaghi, az Ázsiai-Csendes óceáni Műsorsugárzó Szervezetek Uniójának(ABU) főtitkára, aki méltatta a Román Rádió Társasággal megkötött partnerséget. „Minket valóban foglalkoztat a Román Rádió jövője, amely nemzetközi szinten megbecsült, erős médiaintézet. Minket valóban foglalkoztatnak bizonyos, esetleges változások hatásai, amelyek veszélybe sodorhatják a Román Rádió függetlenségét, s ez negativan befolyásolhatja a nemzetközi szinten elismert lider szerepét”, hangsúlyozta Javad Mottaghi. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.24)

Az államfő az egészségügyi rendszer hatékonyságát növelő megoldásokat szorgalmazott

Klaus Iohannis államfő egy hatékonyabb és az állampolgár szempontjából nagyobb teljesitményű egészségügyi rendszer mellett foglalt állást. Az Országos Prevenciós program bemutatásakor mondott beszédében Klaus Iohannis a korrekt életvitel alkalmazására, valamint az egészségügyi és az egészségügyi nevelési programban való egyenlő részvétel szavatolására hivta fel a figyelmet. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.24)

Dacian Cioloş miniszterelnök intézkedések meghozását szorgalmazta a közigazgatási bürokrácia leszoritására

Dacian Cioloş miniszterelnök intézkedések meghozását szorgalmazta a közigazgatási bürokrácia leszoritására. A szerdai kormányülésen a miniszterelnök közölte, hogy a „maisimplu.gov.ro” online platform segitségével lehetőséget óhajtanak teremteni az állampolgároknak arra, hogy elmondhassák a közigazgatási hivatalokkal való viszonyban szerzett tapasztalataikat és hogy javaslatokat tegyenek a procedúrák leegyszerűsitése érdekében.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.24)

Tiltakoztak az erdészek Bukarestben

Mintegy 2.000 erdész tiltakozott Bukarestben, a kormány székháza előtt, felhiva a figyelmet a romániai erdők helyzetére. A tiltakozók az illegális fakivágások ellen emeltek szót. Az illegális fakitermelés miatt Románia több tucatnyi miliárd euró veszteséget szenvedett. A tiltakozók legnagyobb problámája azonban a faanyag értékesitésére vonatkozó új rendelt alkalmazása, amely zárolja a gazdasági tevékenységet, ami 7.000 alkalamzott elbocsotásához is vezethet, nyilakozta Marian Stoicescu, az Erdővédelmi Szövetség elnöke. Erica Stanciu környezetvédelmi államtitkár szerint az új rendelt külön választja az Országos Erdőgazdálkodási Hivatal (ROMSILVA) sajátos tevékenységét az általa kifejtett más jellegű tevékenységektől.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.24)

Arad megyében több állástalan visszautasitja a  felajánlott munkahelyet

Arad megyében több állástalan visszautasitja az Arad megyei Munkaerő-Foglalkoztatási Ügynökség által a munkanélküli segély igénylésekor felajánlott munkahelyeket. Az ügynökség felhivja a figyelmet arra, hogy a munkanélküli segélyt kizárólag azoknak  folyósitják, akiknek nem sikerült alkalmazniuk magukat. „Az első kérdés, amit a hozzánk fordulók feltesznek az az, hogy mit kell tenniük, hogy munkanélküli státuszba kerüljenek. A dosszié benyújtása a munkanélküli segély igénylésére nem jelenti azt, hogy  az illető automatikusan munkanélküliségbe kerül, ez csakis akkor történik meg, ha mi nem tudunk munkahelyeket felajánlani”, tájékoztatott Marinel Henteş, az Arad megyei Munkaerő-Foglalkoztatási Ügynökség igazgatója. A munkanélküliségi segélyt igénylők jó része nem hajlandó benyújtani a dossziét, amikor megtudja, hogy az ügynökség munkahelyeket tud felajánlani, mi több ettől teszi függővé a dosszié összeállitását. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -02.24)

Rozália Gănciulescu