KAPITAL: Bulgaria va putea să importe gaz şi din România

Bulgaria va putea să primească până la 1,5 miliarde de metri cubi de gaz natural pe an prin legătura pentru gaze cu România, din anul 2019. Acest lucru va deveni posibil prin construirea unei staţii de comprimare pe teritoriul României, pentru care există deja asigurată finanţare europeană. Instalaţia va începe să se construiască în anul 2017 şi este necesară, pentru a putea fi depăşită presiunea diferită în sistemul de gaze al celor două state, care deocamdată este o piedică pentru importul de gaze naturale în Bulgaria. În prezent, prin viitoarea interconectare se va putea livra gaz doar către România. Asta a declarat pentru Kapital Daily consilierul directorului executiv al operatorului român din domeniul gazelor, Transgaz, Caius Rapanu, care a fost unul dintre lectori la conferinţa Great Energy Summit, care a avut loc la 17 şi 18 februarie, la Varşovia. Evenimentul a fost organizat de UK Trade & Investment (UKTI),

care ajută atât companiile britanice să investeasca în state străine, cât şi companiilor străine să investească în Marea Britanie.
Interconectorul bulgaro-român trebuia să fie finalizat în anul 2013, însă, din cauza unor probleme de ordin tehnic, legate de construirea părţii subacvatice, care urmează să fie rezolvate, încă nu poate fi pus în exploatare. În urmă cu o săptămână, ministrul bulgar al energiei, Temenujka Petkova, a anunţat că Bulgartransgaz, care va opera gazoductul pe teritoriul bulgar, a ales drept executant, care să finalizeze instalaţia, compania austriacă Habau. Interconectarea reţelelor de gaze are o lungime totală de 25 de km, iar partea subacvatică este cu puţin peste 2 km. Capacitatea maximă a reţelei de interconectare este de 1,5 miliarde de metri cubi de gaze, ceea ce este aproximativ jumătate din consumul Bulgariei, iar acesta urmează să se ridice la 4,6 miliarde de metri cubi pe an până în anul 2023.

(De)conectări de gaze

În opinia lui Rapanu, România are cantităţi mult mai mari de gaze decât necesarul pentru consumul intern, el având în vedere şi potenţialul zăcămintelor din Marea Neagră, în imediata apropiere a blocului bulgar, care este prelucrat de Total, şi alte câteva câmpuri mici de gaze. Pentru a putea fi exportat, ţara trebuie să construiască reţele de interconectare cu statele vecine. Având în vedere aceste aspecte, Ungaria are deja construite asemenea conexiune de gaze cu şase dintre vecinii săi, iar până în anul 2020 urmează să fie finalizat gazoductul cu Slovenia, a spus Janos Feher, director executiv al FGSZ, care este operator al infrastructurii de gaze a Ungariei.
Polonia a investit de asemenea fonduri importante în construirea reţelelor de interconectare din ultimii ani. Abia acum în Europa urmează fie construite interconectări ale reţelelor de gaze în valoare de 14 miliarde de lier, iar consumul de gaze în regiune, până în anul 2023, se aşteaptă să crească între 8% şi 12%. În acest context este foarte important ca sistemul de gaze în regiune să fie în ambele sensuri, sursele să se diversifice şi pe piaţa de gaze să înceapă să funcţioneze regulile pieţei, au arătat participanţii la conferinţă. Acest lucru conincide cu planurile Comisiei Europene, care a prezentat săptămâna trecută măsuri privind îmbunătăţirea securităţii energetice a UE.

KAPITAL (Bulgaria), 23 februarie 2016

Traducerea: Mirela Petrescu