2016. február 25

Ötszáz vezető személy ellen emelt vádat tavaly a DNA

Ötszáz, vezető tisztséget betöltő személy ellen emelt vádat tavaly a korrupcióellenes ügyészség (DNA) – közölte csütörtökön Laura Codruta Kövesi korrupcióellenes főügyész. A DNA vezetője ismertette az általa vezetett intézmény tavalyi mérlegét. Elmondta, hogy ötször több kormánytag és törvényhozó ellen emeltek vádat 2013-hoz képest, egy volt miniszterelnököt (Victor Pontát), öt minisztert, tizenhat képviselőt és öt szenátort állítottak bíróság elé. Tavaly a DNA összesen 1250 ember ellen emelt vádat, akik nagy és közepes korrupciós ügyekben voltak érintettek. Közölte: megháromszorozódott azon bíróság elé állított személyek száma, akik közpénzeket kezelnek, és több mint száz polgármester és megyei tanácselnök ellen emeltek vádat. A DNA által indított eljárások nyomán tavaly 970 személyt ítéltek el jogerősen, a felmentések aránya 7,63 százalékra csökkent, korábban mintegy 10 százalék volt. Kövesi rámutatott: csaknem félmilliárd euró értékű vagyonelkobzást rendeltek el. A tavaly született jogerős bírósági ítéletek alapján elrendelt vagyonelkobzások nyomán 200 millió eurónak kell az állam kasszájába kerülnie.
A főügyész kifogásolta, hogy a feltételes szabadlábra helyezések esetében a bíróságok ítéletei nem egységesek, és szóvá tette, hogy a vagyonelkobzási intézkedéseknek az adóhatóság sokszor nem szerez érvényt, így az elítélt személyek szabadulásuk után tovább élvezhetik a jogtalanul szerzett vagyont. Kövesi a kedvező eredmények közé sorolta, hogy rövidült a perek időtartama, tavaly ugyanis 60 százalékkal nőtt azon DNA-s ügyek száma, amelyekben kevesebb mint egy év alatt jogerős ítélet született. Közölte, hogy 7100 ügyet kell még megoldaniuk, ami kétszer több, mint amennyit egy év alatt kapacitásuk lehetővé tesz. Egy ügyész évente átlagban 110 aktával foglalkozik. Ezért úgy vélte, hogy az ügyészek és a rendőrök számának növelése mellett nagyobb hangsúlyt kell fektetni a korrupció megelőzésére. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.25)

Megvan a három kisbaba halálát követelő fertőzések okozója

Egy E.coli baktériumtörzs okozta Argeş megyében a halálos áldozatokkal is járó fertőzéseket – közölte csütörtökön az egészségügyi miniszter. Patriciu Achimaş Cadariu sajtótájékoztatón jelentette be, hogy külföldi szakemberek segítségével azonosították a három gyerek halálát követelő hasmenéssel és veseelégtelenséggel járó Argeş megyei fertőzés okozóját. A tárcavezető nem pontosította, hogy a gyerekek hogyan fertőződtek meg. Azt tanácsolta, hogy a lakosság élelmiszert csak bontatlan csomagolásban vásároljon, hústerméket pedig kizárólag egészségügyi engedéllyel rendelkező forgalmazótól. Hangsúlyozta ugyanakkor a zöldségek és gyümölcsök fogyasztás előtti alapos mosását, szükség esetén pedig az élelmiszerek hőkezelését. Argeş megyében 42 kisbaba került kórházba véres hasmenést és veseelégtelenséget okozó baktériumfertőzéssel. Többet a bukaresti Marie Curie Gyerekkórházba szállítottak, három gyerek pedig meghalt. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.25)

Online platform a közhivatalok kevésbé bürokratikus ügyintézéséért

Bemutatta tegnap a kormány a maisimplu.gov.ro online felületet, amelyen bárki javaslatokat tehet arra vonatkozóan, hogy hogyan lehetne kevésbé bürokratikus az ügyintézés a közigazgatási hivatalokban. Violeta Alexandru, a közmeghallgatásokért és polgári párbeszédért felelős tárca vezetője közölte, hogy az állampolgároktól és a kereskedelmi társaságoktól kíván adatokat gyűjteni azt illetően, hogy melyek azok a nyomtatványok, amelyeket fölöslegesnek találnak, és amelyek csak nehezítik az adófizetők és a közhivatalok kapcsolatát. Gyakoriak azok az abszurd helyzetek, amelyekben az embereket egyik kezelőablaktól a másikig küldözgetik – mondta el rádiónknak a miniszterelnök. Hozzátette: hatékonyan kellene használni azokat az eurómilliókat érő informatikai rendszereket, amelyek sok esetben működésképtelenek. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.25)

Tízezer rendőrt alkalmaz a Belügyminisztérium

A hatóságok szerint a belügyminisztériumi alkalmazottak számának emelését, a növekvő menekültlétszám mellett, az idei választásokon való helytállás is indokolttá teszi. 2009 óta 15 ezerrel csökkent a Belügyminisztérium alkalmazottainak száma. Ezt a hiányt a rendőriskolák nem tudják pótolni, ezért a szaktárca úgy döntött, vagy a korábban menesztett, vagy a rendszerből kilépett rendőröket alkalmazza újra. A Belügyminisztérium tervei szerint más intézményektől is átvenne alkalmazottakat, ehhez azonban törvénymódosítás szükségeltetik. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.25)

Egészségnevelés az iskolában

Bevezetné az egészségnevelést az iskolai és óvodai tantervbe Patriciu Achimaş-Cadariu egészségügyi miniszter – jelentette be tegnap. A tárcavezető szerint a gyerekek a napi higiéniáról, az egészséges táplálkozásról, az elkerülendő rossz szokásokról, a dohányzásról, az alkolhol és más anyagok fogyasztásáról kaphatnának információkat. Az órákat az iskolai rendelők orvosai és ápolói tartanák. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.25)/ademeny