EURACTIV: Fostul europarlamentar Adrian Severin primeşte o condamnare la închisoare

Fostul europarlamentar Adrian Severin (social-democraţi, România) a fost condamnat ieri (23 februarie) la trei ani şi jumătate de închisoare într-un caz care datează încă din 2011, când a fost ademenit să accepte bani în schimbul introducerii unor amendamente la proiecte de legi UE.

EURACTIV, 24 februarie 2016 – Severin, la acea dată un personaj de categorie grea din grupul S&D, a fost prins în capcană alături de alţi doi europarlamentari – austriacul Ernst Strasser de la Partidul Popular European (EPP) şi Zorah Thaler din Slovenia, tot un socialist – de către jurnalişti de la Sunday Times care să dădeau drept reprezentanţi ai unei firme de lobby.
Aranjamentele au avut loc între decembrie 2010 şi martie 2011, perioadă în care jurnaliştii britanici au contactat vreo 60 de parlamentari pentru a le testa conduita etică. Jurnaliştii au afirmat că doreau să verifice nişte acuzaţii conform cărora politicienii erau gata să-şi „vândă serviciile”, prin propunerea anumitor amendamente la legislaţia UE în schimbul unor sume de bani.
Toţi europarlamentarii au refuzat banii, cu excepţia celor trei. În urma dezvăluirilor, Strasser şi Thaler au demisionat, dar Severin, fost vicepremier al României, şi-a dus până la capăt mandatul de europarlamentar, în ciuda faptului că fusese expulzat din grupul său politic.
Ulterior, Strasser avea să fie condamnat la patru ani de închisoare, iar Thaler la doi ani şi jumătate.
Conform procurorilor români, Severin convenise să primească 100.000 de euro în schimbul introducerii unor amendamente la proiecte de lege depuse la parlamentul European. S-a afirmat de asemenea că el a acceptat să voteze împotriva unui amendament care nu corespundea cu interesele firmei pe care falşii lobby-şti pretindeau că o reprezintă.
Presa românească a scris că, în apărarea sa, Severin, care e avocat, a încercat să demonstreze că înregistrările ce îl incriminează fuseseră alterate.
Reacţionând pe Facebook la condamnarea sa, Severin a calificat verdictul drept „monstruos” şi a promis că va face apel.
Traducere: Andrei Suba