2.200 de servicii medicale şi psihologice pentru refugiaţi şi solicitanţi de azil

Proiect_ICARPeste 2.200 de servicii gratuite au fost acordate, în intervalul octombrie 2014 – ianuarie 2016, solicitanților de azil, refugiaților și altor categorii de persoane venite din alte țări pe teritoriul României prin Centrul de Servicii și Resurse pentru Migranți, creat și dezvoltat de Fundația ICAR în cadrul proiectului omonim. În total, în cele 16 luni de proiect, pentru peste 300 de beneficiari au fost asigurate servicii medicale și psihologice gratuite.

Prin activitatea intensă a acestui Centru de Servicii și Resurse, Fundația ICAR s-a impus ca organizație-reper care oferă asistență medicală și psihologică migranților vulnerabili, inclusiv victimelor de război și victimelor torturii de orice fel aplicate din motive politice, etnice, religioase sau de altă natură.

Din cele peste 2.200 de servicii acordate migranților, jumătate au fost consultații medicale de medicină generală, pediatrie, oftalmologie, dermatologie, ginecologie și psihiatrie, în aproape 600 de cazuri s-au impus tratamente și investigații care au fost asigurate prin proiect: medicamente, intervenții stomatologice, ecografii, ședințe de fizio și kinetoterapie, radiografii etc.

O parte dintre serviciile Centrului de Servicii și Resurse pentru Migranți – peste 580 – au fost ședințe de consiliere psihologică sau psihoterapie, servicii de psiho-educație, terapie ocupațională, consiliere și orientare școlară și vocațională.

Proiectul ICAR – Centru de Resurse și Servicii pentru Migranți, este finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România, și este derulat de Fundația ICAR, în parteneriat cu organizația norvegiană RVTS Vest.

Resurse:

http://migrant.icarfoundation.ro

http://www.icarfoundation.ro

http://www.rvtsvest.no

 

Ne găsiți și pe Twitter și Facebook.

Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene, accesați www.eeagrants.org.

Conținul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a granturilor SEE 2009-2014. 

Tatiana Dabija

Coordonator PR
 
Fundația ICAR
Bd. Unirii 70, Bloc J5, Sector 3 |  030836 |  București
Mobil: +40 770 951 684 | Tel.: +40 21 321 22 21 |  Fax: +40 21 327 54 74
E-mail:  tatiana.dabija@icarfoundation.ro
Prin proiectul ”ICAR-Centru de Resurse și Servicii pentru Migranți”, Fundația ICAR își propune să răspundă nevoii neacoperite la nivel public sau privat de servicii sociale și de bază adaptate pentru solicitanți de azil, refugiați, resortisanți țări terțe și alte categorii de migranți, un grup în continuă creștere de persoane vulnerabile.
Cu sprijinul și expertiza partenerului RVTS Vest, centru regional de resurse în migrație și sănătate în Norvegia, ICAR urmărește prin acest proiect, pe de o parte, creșterea calității și accesibilității serviciilor oferite pentru migranți vulnerabili (peste 250 beneficiari / 24 luni de proiect) și, pe de alta, dezvoltarea sa strategică drept centru național de resurse în materie de migrație și sănătate.
Prin acțiuni comune de advocacy și vizibilitate, alte rezultate ale proiectului – cum ar fi includerea problematicii azilului, migrației și sănătății pe agenda publică, crearea de parteneriate intra și intersectoriale, promovarea valorilor democratice, a unei societăți tolerante și incluzive, deschisă spre diversitate și multiculturalitate, vor contribui la consolidarea relațiilor romano-norvegiene pe o temă de mare actualitate, migrația.