Reacţii la propunerea de modificare a legii de funcţionare a SRR şi SRTV

Propunerile de modificare a Legii de funcţionare a Radioului şi Televiziunii Publice generează în continuare reacţii în lumea politică, dar şi în mass media internaţionale. Perturbarea situaţiei TVR şi mai ales a Radioului public în an electoral este extrem de periculoasă, avertizează purtătorul de cuvânt al PNL, deputatul Ionuţ Stroe. El subliniază că liberalii nu susţin propunerea de modificare a legii de organizare şi funcţionare a SRR şi SRTV, pe care o consideră inoportună. Un interviu semnat de Alina Bordeiaşu.

Reporter: Preşedintele Comisiei pentru cultură din Senat, Georgică Severin, solicită adoptarea în procedură de urgenţă a unei propuneri de modificare şi completare a legii privind organizarea şi funcţionarea SRR şi SRTV. El propune, în principal, prin proiectul său de lege, separarea funcţiei de preşedinte al Consiliului de administraţie de cea de director general, în cazul celor două instituţii. Se ştie că PNL nu susţine această iniţiativă. Ce vor face liberalii pentru a împiedica adoptarea documentului în parlament?
Ionuţ Stroe: La nivel parlamentar, atât în comisie cât şi în plen, ne vom exprima cât se poate de deschis, transparent şi tranşant în legătură cu inoportunitatea modificării propuse de PSD. Punctul nostru de vedere este cât se poate de limpede, că perturbarea situaţiei TVR şi mai ales a Radioului în an electoral este extrem, extrem de periculoasă, am spus-o, o vom repeta în parlament, vom solicita retrimiterea sau chiar respingerea acestei legi, pentru că o considerăm inoportună, ba chiar aş putea spune că ascunde oareşice intenţii de control asupra Televiziunii şi Radioului Public. Este o propunere care nu rezolvă absolut nimic din problema gravă, atenţie, de la TVR. Până la urmă nu face vorbire despre niciun fel de soluţii tehnice, este o modificare legislativă care nu îşi propune altceva decât să creeze practic nişte funcţii şi să impună un mecanism de control al activităţii acolo. Şi când spun control, o spun clar atât editorial, cât şi financiar. Problema TVR, pentru că de aici a pornit toată dezbaterea, nu constă în crearea de noi funcţii şi susţinerea lor din bani publici. Problema TVR este foarte gravă. Există datorii foarte mari acumulate, cum, la fel, nu există în momentul de faţă un consiliu de administraţie legal învestit. Ştim foarte bine, rapoartele TVR şi Radioului sunt blocate cu vădită intenţie de PSD în parlament. Nu au intrat, din păcate, nici până în acest moment în dezbatere. Nu există un consiliu de administraţie cu mandat învestit în acest moment, nu există un calendar al activităţii Televiziunii, nu există practic niciun fel de proiect de rezolvare şi de reformare, dacă vreţi să-i spuneţi, structurală a Televiziunii în acest moment. Spre deosebire de TVR, Radioul are un parcurs între bun şi foarte bun. Se vede clar că indicatorii de performanţă sunt foarte buni, 4,5 milioane de ascultători pe zi, un CA funcţional, cu un mandat în desfăşurare, nu are datorii, fără probleme financiare, ba chiar pe profit. Cum poate fi – şi aici vin cu întrebarea – o lege proastă, ceea ce susţine PSD, când o societate din cele două performează şi generează profit? Şi la fel este de neacceptat să judeci ambele situaţii cu aceeaşi monedă, pentru că practic se amestecă situaţia de la Radio cu cea de la TVR, deşi sunt situaţii, profiluri şi performanţe total diferite. Acestea sunt argumentele pe care le vom aduce şi în dezbaterea parlamentară pentru respingerea acestei legi sau pentru retrimiterea ei. Considerăm că efectele adoptării unei asemenea legi nu fac nimic altceva decât să complice şi mai mult o situaţie dificilă existentă la TVR şi aş spune să influenţeze în sens negativ, de ce nu?, activitatea Radioului, care este una foarte bună.
Reporter: Pentru că vorbeaţi dvs. de modificarea unei legi în an electoral, în calitate de vicepreşedinte al grupului PPE din Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, cum credeţi că este văzută această iniţiativă de către partenerii europeni, de modificare a unei legi organice în an electoral?
Ionuţ Stroe: Legile care privesc libertatea de exprimare, legile care privesc activitatea presei şi mai ales cea cu caracter public sunt extrem, extrem de sensibile. În această zonă ar trebui, conform legislaţiei europene şi bunelor practici europene, să existe stabilitate. Din păcate, România la acest capitol excelează în fel de fel de schimbări de la o guvernare la alta, ba mai mult decât atât, de la an la an. Este foarte rău că se întâmplă acest lucru şi nu cred că situaţia din ţara noastră este privită cu… sau cel puţin cred că în condiţiile în care oamenii de acolo ar afla de lucrurile astea, ar genera o oarecare îngrijorare. În definitiv, instrumentele de informare mass media şi cele publice în general ar trebui protejate şi trebuie să le asiguri un climat de stabilitate.
Realizator: Şi senatorul liberal Viorel Badea, intervievat de colegul nostru Victor Pogor de la Radio Chişinău, consideră că modificarea Legii 41/1994 este o idee total nefericită. Viorel Badea spune că Radio România este printre cele mai remarcate posturi de radio din Europa şi nu are ce căuta în aceeaşi ecuaţie cu TVR.
Reporter: Ce părere aveţi de proiectul iniţiat de PSD privind modificarea Legii 41? Credeţi că această modificare va ajuta la ieşirea din colaps a TVR?/gpodea
Viorel Badea: Mi se pare o idee nefericită, pentru că, într-adevăr, Radioul funcţionează foarte bine, Radio România este chiar printre cele mai remarcate radiouri din Europa.
Reporter: Este această iniţiativă legislativă o soluţie pentru acoperirea uriaşei datorii financiare a TVR?
Viorel Badea: Este un principiu în construcţii în care se spune că, dacă două clădiri sunt lipite şi una este mai afectată, trebuie întărite amândouă, pentru că, dacă se întâmplă să cadă una, o trage după ea şi pe cea bună. Deci, mi se pare foarte, foarte nefericită iniţiativa domnului Severin Georgică.
Reporter: După părerea dvs care ar fi soluţiile? Se vehiculează cel puţin două, din ce cunosc eu, modificarea legii insolvenţei, astfel încât şi TVR să cadă sub incidenţa acesteia, şi altă soluţie ar fi declararea falimentului Societăţii Române de Televiziune şi înfiinţarea unei noi structuri.
Viorel Badea: Ambele soluţii pot să fie viabile în condiţiile în care ai într-adevăr o echipă care să poată să restructureze Televiziunea. Ştiţi bine, sunt sute de angajaţi acolo. Fondurile se scurg pe multe proiecte ciudate. Acum nu vreau să fac referire, de exemplu, la TVR Moldova. Chiar voiam să fac o interpelare, pentru că, din câte ştiu eu, anul trecut s-a alocat un buget de un milion de euro şi vă mărturisesc sincer nu prea văd o schimbare fundamentală la TVR Moldova.
Reporter: Mai mulţi politicieni, dar şi oameni de cultură au declarat zilele acestea că lipsa performanţei la TVR nu este cauzată de legislaţie /în/ situaţia în care Radioul Public funcţionează perfect după aceleaşi norme şi are rezultate impresionante atât pe domeniul financiar, cât şi pe audienţă. De ce ar trebui adoptată o lege care ar aduce grave şi ireversibile perturbări în stabilitatea editorială şi financiară a Radioului Public. Domnule senator, cui îi convine distrugerea unei entităţi care funcţionează foarte bine?
Viorel Badea: Radioul nu are ce căuta în această ecuaţie. Dacă vrei să pui Televiziunea pe picioare, pui Televiziunea pe picioare. Nu văd de ce trebuie să omori o structură care este efectiv viabilă, mai ales că Radioul merge şi merge din ce în ce mai bine.
Reporter: Formaţiunea din care faceţi parte va susţine iniţiativa de modificare a Legii 41 înaintată de deputatul PSD Georgică Severin?
Viorel Badea: Dacă va trebui să-mi exprim într-un fel sau altul votul pe această iniţiativă, votul o să fie împotrivă, şi sunt convins că şi al colegilor mei, la fel.
Realizator: Regulile nu trebuie schimbate atunci când instituţia merge bine, spune la rândul său şi directorul Centrului Regional Maribor al Radio-Televiziunii slovene, Srecko Trglec, care ţine să sublinieze că postul nostru de radio este unul dintre cele mai importante mijloace de informare în Europa.
Srecko Trglec: Radio România este nava amiral a presei din România la nivel european. Cu o audienţă confirmată de peste patru milioane şi jumătate de ascultători, este unul dintre cele mai importante mijloace de informare din Europa. Acesta este motivul pentru care atunci când este vorba de proiecte internaţionale, cum ar fi de exemplu Euranet Plus, în care suntem împreună de mulți ani, Radio Slovenia și Radio România, postul român de radio este considerat dintotdeauna un partener valoros. Deci, în cazul în care compania lucrează bine, având o audiență din ce în ce mai puternică, având venituri și costuri echilibrate, și un bun prestigiu internațional, nu văd de ce ar trebui schimbate regulile jocului.
Realizator: Amintim că iniţiativa legislativă de modificare a legii de funcţionare a Radioului şi Televiziunii Publice se află în dezbatere publică până luni.