Deputatul Gheorghe Ialomițianu afirmă că modificările propuse pentru Legea 41 nu vor rezolva problemele TVR şi chiar ar putea afecta buna funcționare a Radioului public

Realizator: Fostul ministru al finanțelor publice, deputatul Gheorghe Ialomițianu, membru în comisia de buget-finanțe, spune că problema TVR trebuie analizată distinct, tocmai pentru a nu afecta Societatea Română de Radiodifuziune, care funcționează foarte bine. Modificările propuse de senatorul PSD Georgică Severin la Legea 41 nu vin să rezolve problemele, ci să creeze altele în plus și Radioului public, afirmă el.

Gheorghe Ialomițianu: Domnul Georgică Severin nu are experienţă în administraţie şi ar trebui să-şi retragă această iniţiativă, că mai mult încurcă. PNL nu va susţine această iniţiativă legislativă, că nu rezolvă problema Televiziunii şi mai mult decât atât are la bază împărţirea sărăciei, adică să creăm probleme şi Radioului, care funcţionează bine.

Realizator: Ialomiţianu afirmă că problema TVR trebuie analizată distinct.

Gheorghe Ialomițianu: Acolo trebuie repede numit un consiliu de administraţie, dar pe criterii profesionale şi nu politice, iar cu datoriile cred că ar trebui guvernul să se implice, ar trebui fie să aloce nişte bani pentru a scăpa de datorii, să ajungă la zero; concomitent noul consiliu de administraţie să vină cu un program de restructurare şi de funcţionare sau chiar ideea unui coleg senator, să se acorde o garanţie din partea statului pentru ca Televiziunea să ia un împrumut. Pentru că aşa cum funcţionează nu are viaţă lungă. S-au făcut unele greşeli acolo legat de management, iar ei singuri nu pot rezolva acest lucru decât cu ajutorul guvernului.

Realizator: În ce privește separarea funcțiilor de președinte al CA și director general, Gheorghe Ialomițianu spune că acest lucru ar angaja cheltuieli și mai mari și, în plus, o conducere duală în România atrage probleme şi neînțelegeri, ca şi în societățile comerciale care au mai mulți asociați.

Gheorghe Ialomițianu: Mai înființăm funcții, adică mai plătim și alte persoane? Nu este de ajuns că avem un CA destul de numeros, mai creăm și funcția de director general? O să se certe directorul general cu preşedintele CA. Nu se va rezolva. Totuşi, în CA directorul general, care are şi calitate de preşedinte, ar trebui să impună anumite reguli, un anumit program, pentru că altfel directorul general va fi o persoană care va primi niște ordine de la CA fără ca cei din CA să cunoască realitatea din interior.

RADOR (27 februarie)