Co-preşedintele PNL, Alina Gorghiu, pledează pentru respingerea iniţiativei legislative care vizează modificarea legii de funcţionare a Radioului şi Televiziunii publice

Realizator: Senatorul PSD, Georgică Severin, a depus o iniţiativă legislativă care prevede separarea funcţiei de preşedinte al Consiliului de administraţie de cea de director general la SRR şi SRTV. Pe de altă parte, Televiziunea publică se confruntă cu o situaţie dificilă din punct de vedere financiar. Credeţi că modificarea legii este o soluţie pentru redresarea Televiziunii?

Alina Gorghiu: Nu are nicio legătură modificarea legii, aşa cum a făcut-o colegul din PSD, cu ideea de resuscitare a unei instituţii care este în colaps. Am condamnat nu o dată, ci de foarte multe ori, şi public, faptul că se iniţiază proiecte de legi fără dezbatere publică, fără a consulta factorii de decizie din media, fără a consulta specialişti din domeniu şi, colac peste pupăză, procedura la această lege este una de urgenţă. Evident că problemele sunt unele care durează de multă vreme la Televiziunea publică, ar fi păcat să gândim Radioul public în acelaşi tandem cu televiziunea, cel puţin din punct de vedere al situaţiei financiare şi credeţi-mă că această lege nu face altceva decât să ducă şi la distrugerea Radioului public odată cu menţinerea Televiziunii Române în această stare de colaps.

Reporter: Semnatarii iniţiativei, în speţă social-democraţii, spun că prin modificarea legii se doreşte o creştere a performanţei manageriale şi, bineînţeles, depolitizarea celor două instituţii.

Alina Gorghiu: Se obţine exact lucrul opus, pentru că nu ai nevoie de încă o funcţie la nivel de top management din Televiziunea publică sau Radioul public. Practic, se separă funcţia de preşedinte de cea de director. În momentul acesta, şi am făcut apel faţă de liderii partidelor politice, avem nevoie de un lucru urgent, ca să poţi să ajungi să repui în funcţiune Televiziunea publică ai nevoie de un consiliu de administraţie. În momentul acesta nu ai consiliu de administraţie, le-a expirat mandatul, am putea să le dăm un mandat scurt, cu un mandat foarte precis, o listă de ce trebuie să facă foarte clară, pentru că ideea de reorganizare a Televiziunii publice nu mai poate fi ocolită, însă nu o rezolvi politizând şi mai mult această instituţie care, din păcate, în ultimii ani de zile tot politizată a fost. Ai nevoie de o reorganizare serioasă a activităţii de acolo, ai nevoie de o eficientizare a demersurilor care se fac în Televiziunea publică şi bineînţeles că lucrurile acestea se pot realiza într-un termen mediu şi lung, nu imediat. Însă, punând consiliu de administraţie imediat, care să-şi asume un mandat cert, venind guvernul apoi cu o manieră negociată cu Televiziunea de reeşalonare a datoriilor, astfel încât şi oamenii ăia să poată să-şi primească salariile, gândind o modificare legislativă, dar agreată, repet, cu toată lumea, cu organismele media internaţionale, cu tehnicienii, şi specialiştii şi profesioniştii din media românească, cred că putem să ieşim din acest impas. Altfel, vă spun că suntem pe buza prăpastiei şi nu văd lucrurile îndreptându-se dacă ne încăpăţânăm cu iniţiative PSD-iste care nu duc la altceva decât la politizare.

Realizator: Şi ne aflăm într-un an electoral, cu două rânduri de alegeri, o modificare a legii de funcţionare a celor două instituţii nu ar putea schimba misiunea pe care o au?

Alina Gorghiu: Ba da. Ar prejudicia din punct de vedere al informării corecte publicul, pentru că publicul este cel care trebuie să fie la curent cu informarea corectă despre tot ce se întâmplă, nu atât în an electoral, cât şi în restul perioadelor şi mă mai tem de faptul că această iniţiativă are menirea distrugerii Televiziunii publice şi a Radioului public, nu resuscitarea unei instituţii care se află într-un momet de criză.

Realizator: PNL are în vedere amendamente la iniţiativă?

Alina Gorghiu: Eu nu cred că această iniţiativă trebuie amendată. Cred că trebuie să pledăm pentru respingere categoric şi cred că orice om rezonabil şi înţelept pe lumea asta, citind această iniţiativă legislativă, va realiza că este una care nu duce sau nu aduce plusvaloare, ci distruge tot ce a mai rămas bun în aceste instituţii publice, care sunt simboluri naţionale şi pe care trebuie să le respectăm şi să le ajutăm, indiferent de momentul în care se află.

RADOR (27 februarie) – Realizator: Cătălin Purcaru