Declaraţii ale ministrului fondurilor europene în plenul Senatului

România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană la absorbţia de fonduri europene, a declarat ministrul de resort Aura Răducu. În cadrul unei dezbateri din plenul Senatului, ea a anunţat că una dintre plăţile pe Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane a fost întreruptă din cauza neregulilor înregistrate în perioada 2012-2014. Alina Stănuţă a asistat la discuţiile din Senat şi relatează:
Reporter: Ministrul Aura Răducu declara că rata de absorbţie a fondurilor europene era de sub 60% în momentul în care a preluat funcţia. În perspectivă, se aşteaptă ca ea să crească la 75% sau chiar mai mult, prin includerea în categoria proiectelor plătite din fonduri europene şi a celor finanţate de la bugetul de stat.
Aura Răducu: Este o ocazie unică, în care am putea ridica rata de absorbţie chiar până la sută la sută şi aş fi putut să fac acest lucru, doar că am următoarele probleme: majoritatea proiectelor finanţate de la bugetul de stat, din păcate, nu îndeplinesc condiţiile legale, conform legislaţiei naţionale, în principal privind respectarea achiziţiilor publice, avizul de mediu şi avizul de construcţie.
Reporter: În replică, fostul ministru al fondurilor europene, senatorul social democrat Eugen Teodorovici, atrăgea atenţia că ministerul trebuie să se preocupe de plăţile urgente sau de lansarea proiectelor. El i-a cerut Aurei Răducu să ia în calcul demisia, dacă nu poate asigura managementul fondurilor europene.
Eugen Teodorovici: Vorbiţi de procente. 59% aţi găsit când aţi ajuns la minister. 75% aveţi acum astăzi şi aţi spus că aveţi la comisie 700 şi ceva de milioane de euro pe care îi aveţi de primit. Dacă facem o simplă transformare a acestora în procente, o să vedeţi că nu ajungeţi la ceea ce dumneavoastră spuneţi că aveţi astăzi ca procent de absorbţie.
Reporter: În cadrul dezbaterii, senatorul PNL Dumitru Oprea i-a recomandat ministrului Aura Răducu să apeleze şi la universităţi pentru dezvoltarea de proiecte europene.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 1 martie