Mărțișorul poate ajunge în scurt timp pe Lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial

În luna martie 2014, România, Republica Moldova, Bulgaria şi Macedonia au depus dosarul multinaţional „Practici culturale asociate zilei de 1 Martie” pentru a fi evaluat de către experţii UNESCO în vederea posibilei înscrieri în Lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial.

În 2015, Comitetul Interguvernamental al Convenţiei din 2003 a examinat dosarul şi a hotărât retrimiterea lui ţărilor parte. România, cât şi celelalte ţări care au depus acest efort, trebuie să vină în cel mai scurt timp cu o serie de completări la dosarul de candidatură pentru a finaliza procedura de înscriere.

Comisia permanentă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO îşi exprimă disponibilitatea de a oferi expertiza necesară şi sprijinul instituţional în demersul diplomatic privind efortul transfrontalier de a introduce Mărţişorul în Lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial.

Comisia permanentă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO va conlucra cu toate instituţiile naţionale şi internaţionale pentru recunoaşterea şi păstrarea tradiţiei de început de primăvară, transmisă încă din Antichitate, de a confecţiona şi a purta mărţişorul împletit din două fire: unul alb şi unul roşu.