„Secretul din carte” – o oră vrăjită de lecturi, mărturisiri şi discuţii

Biblioteca Naţională a României din Bucureşti lansează, din această lună, martie, 2016, campania „Secretul din carte”, o serie de întâlniri săptămânale cu personalităţi culturale şi cărţile pe care acestea le iubesc, având-o ca amfitrion pe scriitoarea Doina Ruşti – o oră vrăjită de lectură, mărturisiri, discuții cu publicul, în fiecare joi, de la 18:00.

Prima întâlnire, care o va avea ca invitată pe actriţa Maia Morgenstern, are loc în data de 3 martie 2016 (spaţiul Symposium, parter). Intrarea este liberă.

Există o zi a săptămânii în care uşa Bibliotecii Naţionale se deschide ca de la sine. În lumina ei verde apare invariabil un om învăluit în mantaua (altfel) invizibilă a marilor cititori. El e vizitatorul de joi şi deţinătorul Cheii Glom.
„Secretul din carte” îşi propune să readucă cititorii în biblioteci, să redeschidă gustul pentru lectură. Scriitori, artişti, oameni de cultură din varii domenii vin astfel la Biblioteca Națională să citească din cărţile lor preferate. Fiecare lectură implică mărturisiri, jocuri, dialoguri şi efecte media. Evenimentul este filmat cu sprijinul studenţilor de la Facultatea de Arte. Întâlnirea este secondată de un spectacol de teatru sau de o proiecţie de film de scurt metraj.

Proiectul „Secretul din carte” este realizat de Biblioteca Naţională a României, în colaborare cu Fabularia 8, Universitatea Bucureşti, Facultatea de Arte a Universităţii Hyperion şi Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.

Ada Ionescu