România a solicitat o amânare din partea CEDO pentru elaboraea unui plan privind modernizarea închisorilor

Guvernul de la Bucureşti a solicitat Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) cu sediul la Strasbourg o amânare pentru elaborarea unui plan de acţiune cu privire la îmbunătăţirea situaţiei din închisori, dorind astfel evitarea aplicării unor sancţiuni care ar obliga statul român la despăgubiri anuale de 80 milioane de euro, a anunţat ministrul român de justiţie, Raluca Prună, la şedinţa Comisiei speciale a Camerei Deputaţilor. Dat fiind faptul că peste o mie de condamnaţi din România s-au adresat Curţii de la Strasbourg, reclamând condiţiile inumane şi umilitoare din închisori, CEDO a avertizat în toamna anului trecut că are în vedere adoptarea unei hotărâri, o aşa-numită sentinţă-pilot, care să servească drept model.

Aceasta ar însemna că în situaţia în care România nu va crea condiţiile minime de detenţie prevăzute în această hotărâre şi în termenul stabilit de cel mult un an şi jumătate, Curtea de la Strasbourg va acorda pentru fiecare reclamant despăgubirile prevăzute în sentinţa-pilot. Ministrul român de justiţie a amintit că în cazul Italiei a fost deja pronunţată o asemenea sentinţă-pilot, care a obligat statul italian la achitarea a opt euro pe zi, cu titlu de despăgubire, pentru fiecare condamnat ţinut în detenţie în condiţii inumane. Dat fiind faptul că din cei 28 de mii de condamnaţi care îşi execută pedeapsa în închisorile din România, 95% nu beneficiază de condiţiile prevăzute în normele stabilite de CEDO, România ar putea fi obligată pentru achitarea unei despăgubiri în valoare de 80 de milioane de euro şi fără îndoială condamnaţii în cauză se vor folosi de această posibilitate pentru a beneficia anual de o „taxă de consolare” în valoare de trei mii de euro. România nu contestă că în închisorile sale situaţia este intolerabilă.

Cu toate că în ultimii ani a fost crescut numărul locurilor din închisori şi aglomeraţia a scăzut într-o oarecare măsură, în penitenciare sunt în continuare cu 9 mii de locuri mai puţine faţă de cele necesare, având în vedere că, potrivit CEDO, pentru fiecare condamnat trebuie asigurat un spaţiu de patru metri pătraţi. Raportul de 400 de pagini publicat de CEDO în decembrie anul trecut mai atrage atenţia şi asupra lipsei condiţiilor de igienă, a sănătăţii şi a aprovizionării cu alimente. Raluca Prună a anunţat că Ministerul Justiţiei a elaborat normele de aplicare a legii penitenciarelor, amânate de doi ani. Ordonanţa va fi adoptată, probabil, în două săptămâni de Guvern, iar în aprilie va fi definitivat planul de acţiune la nivelui Direcţiei Penitenciarelor privind modernizarea închisorilor.

(MTI – 1 martie)