Revista presei internaţionale – 3 martie 2016

Reluarea relaţiilor diplomatice şi economice ale României cu Iranul este privită de presa de la Teheran ca o oportunitate în dezvoltarea cooperării nu numai cu ţara noastră, dar şi cu întreaga Europă. Preşedintele iranian Hassan Rohani a declarat că Iranul şi România ar trebui să deschidă un nou capitol prin extinderea legăturilor politice, economice şi culturale, cu ocazia unei întâlniri cu ministrul român de Externe, Lazăr Comănescu, aflat în vizită la Teheran, notează Tehran Times. În context, s-a stabilit întărirea legăturilor economice, prin reînfiinţarea Comisiei Economice Mixte Iran-România, după 12 ani de absenţă. În cadrul vizitei, s-au discutat posibile cooperări în domenii ca energia, sectorul bancar, industria de automobile, agricultura, turismul, ca şi accesul Iranului în Europa prin Marea Neagră. Coridorul de transport prin Marea Neagră este o oportunitate strategică pentru companiile iraniene de a-şi dezvolta relaţiile comerciale internaţionale, subliniază agenţia iraniană de ştiri MEHR.

Problema ucraineană rămâne în centrul atenţiei internaţionale. Comandantul Suprem al Forţelor Aliate în Europa (SACEUR), generalul american Philip Breedlove, a cerut Casei Albe să furnizeze arme şi echipamente de protecţie pentru armata Kievului, titrează Stars and Stripes. „Nu trebuie să respingem niciun instrument pentru a oferi asistenţă Ucrainei, deoarece Rusia utilizează toate instrumentele puterii de stat împotriva Kievului: resurse financiare, diplomatice, informaţionale, militare şi economice”, a subliniat generalul american, citat de Kyiv Post. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, participă la Paris la negocierile „în format Normandia”, privind situaţia din Ucraina, anunţă Tass. În cei doi ani de agresiune armată rusă împotriva Ucrainei, la Donbas au fost ucişi 9.000 de oameni, 20.000 au fost răniţi şi alte două milioane de ucraineni au fost nevoiţi să se mute în alte regiuni, a declarat ministrul de Externe al Ucrainei, Pavlo Klimkin, în cadrul unui discurs susţinut la şedinţa Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, la Geneva, notează Podrobnosti.
Comisia Europeană a anunţat înfiinţarea un fond de urgenţă, în valoare de până la 700 de milioane de euro, în următorii trei ani, în scopul ajutorării ţărilor europene grav afectate de criza migranţilor, informează EUObserver. Cancelarul german Angela Merkel a precizat că amploarea provocării necesită „întreaga forţă şi solidaritate a Europei” cu ţările serios afectate, adaugă Die Welt. Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (HCR) a anunţat că numărul celor care au traversat Mediterana a înregistrat un nou record, de 131.724 de persoane de la începutul anului, mai multe decât în primele cinci luni ale anului trecut, consemnează Le Monde. Tensiunile se acumulează, alimentând violenţele şi făcând jocul călăuzelor, a subliniat Adrian Edwards, purtătorul de cuvânt al Comisariatului ONU, în timpul unei întâlniri cu presa, de la Geneva, scrie Tribune de Geneve. La rândul său, generalul american Philip Breedlove crede că actualul exod al migranţilor către Europa oferă acoperire teroriştilor şi permite grupării Stat Islamic să se răspândească „precum cancerul”, scrie Stars and Stripes. În alt plan, forţele americane pentru operaţiuni speciale au capturat un important agent al grupării extremiste Stat Islamic în Irak, în cadrul primului raid al forţei detaşate pentru a ţinti luptători şi lideri ai grupării jihadiste, relatează The New York Times. În plus, Departamentul american al Apărării a anunţat planuri privind folosirea războiului cibernetic în operaţiunile în curs împotriva ISIS, anunţă Newsweek. Secretarul Apărării, Ashton Carter, a precizat că atacurile cibernetice de întrerupere a comunicaţiilor şi a infrastructurii esenţiale vor fi folosite pentru susţinerea forţelor irakiene şi kurde în recucerirea oraşului Mosul din Irak. Tot Newsweek dezvăluie că Osama Bin Laden, fostul lider al organizaţiei teroriste al-Qaeda, care a lăsat o avere estimată la 29 de milioane de dolari, a cerut familiei sale să îi respecte testamentul şi să cheltuiască totul pentru
„războiul sfânt, jihadul, în numele lui Allah”.
Revista Time anunţă un demers inedit: guvernul SUA caută hackeri care să testeze capacitatea de apărare cibernetică a Pentagonului. Noul program numit „Hack Pentagon” se va lansa în luna aprilie. Departamentul american al Apărării spune că acesta este „primul dintr-o serie de programe concepute pentru a testa şi a găsi vulnerabilităţi” în aplicaţiile, site-urile web şi reţelele sale, precizează Time, şi aminteşte că propunerea de buget a preşedintelui Barack Obama pentru anul fiscal 2017 prevede 19 miliarde de dolari pentru securitatea cibernetică.

(Cristina Zaharia)