TASS: Universitatea din București anulează teza de doctorat a fostului prim-ministru din cauza acuzațiilor de plagiat

Anterior, Consiliul naţional de atestare a lucrărilor universitare anunţase că 85 din cele 307 pagini din dizertaţia lui Victor Ponta erau „copiate cuvânt cu cuvânt” după cărţile altor autori

Universitatea din București a trimis la Ministerul Educației un memoriu pentru anularea dizertaţiei fostului premier român Victor Ponta, care este acuzat de plagiat. Acest anunţ a fost făcut pentru jurnalişti de către Marian Popescu, preşedintele Comisiei de etică din cadrul Universităţii Bucureşti.

Însuşi Victor Ponta a renunţat la titlul ştiinţific de doctor, obţinut în anul 2003, după ce a fost învins la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014. Alegerile au fost câştigate de Klaus Iohannis, primarul oraşului Sibiu, pe care l-au susţinut partidele de dreapta. „Eu trebuia să fac acest lucru şi înainte, din momentul în care dizertaţia mea a început să fie criticată public”, a recunoscut Ponta în discuţia cu jurnaliştii.

În 2012, Consiliul naţional de atestare a lucrărilor universitare a dat un aviz cu privire la această teză. Avizul confirma că 85 din cele 307 pagini din acea lucrare ştiinţifică erau „copiate cuvânt cu cuvânt” după scrierile altor autori. Primul-ministru însuși a respins aceste acuzații o lungă perioadă de timp, insistând că „scandalurile cu plagiatul din România le dirijează” adversarul său politic – fostul președinte Traian Băsescu.

Demisii din cauza unor acuzații de plagiat

Scandalurile provocate de acuzațiile de plagiat au continuat fulminant în România timp de mai mulți ani, unele fiind însoţite de demisii răsunătoare. Astfel, şi-a părăsit fotoliul de ministru al Educaţiei Naţionale Ion Mang, care şi-a scris dizertaţia prin folosirea incorectă a lucrărilor ştiinţifice ale unor savanţi din Japonia şi Taiwan. Apoi, au ajuns sub tirul atacurilor Ecaterina Andronescu, cea care l-a înlocuit pe Mang în funcţia de ministru, după care, a urmat procurorul general Laura Codruţa Kovesi. Scandalul din jurul activității ei științifice a aruncat o umbră asupra altor funcționari publici: printre recenzorii dizertaţiei, s-au aflat Marius Iacob, adjunctul Laurei Codruţa Kovesi, şi George Maior, directorul Serviciului Român de Informaţii. Apoi a venit rândul lui Titus Corlățean, ministrul român de Externe, Gabriel Oprea, viceprim-ministru în Guvernul României, apoi Ponta și alți oficiali, împotriva cărora s-au ridicat, de asemenea, acuzații de plagiat.

TASS (Rusia), 2 martie 2016

Traducerea: Viorel Patrichi