Vaticanul recunoaşte că „mai este mult de făcut” pentru stoparea preoţilor pedofili

pedVaticanul a făcut vineri o declaraţie prin care ia apărarea Bisericii Catolice privind acţiunile împotriva preoţilor pedofili, afirmând că atât Papa Francisc, cât şi Papa Benedict XVI au abordat chestiunea „cu curaj”, dar a recunoscut în acelaşi timp că mai este mult de făcut în acest sens, în multe ţări.
Purtătorul de cuvânt al Sfântului Scaun, Federico Lombardi, a spus că „senzaţionalismul” din jurul filmului „Spotlight” (Echipa de investigaţii) care a câştigat Premiul Oscar şi al audierilor care au loc la Roma în cazul cardinalului George Pell, acuzat de muşamalizarea unui caz de pedofilie, au creat o percepţie greşită la nivelul publicului.
Furia mediatică cu care sunt reflectate cele două evenimente „arată că majoritatea oamenilor, în special cei mai puţin informaţi sau cu o memorie scurtă, cred că Biserica nu a făcut aproape nimic ca răspuns la aceste oribile tragedii.”
„O privire obiectivă ar trebui să demonstreze că nu este adevărat”, a afirmat Lombardi în declaraţia sa, citind o listă de acţiuni pe care Biserica le-a întreprins pentru a se întâlni cu victimele, pentru a stabili linii directoare pentru episcopi sau pentru a actualiza procedurile şi legile canonice.
Atât Papa Francisc, cât şi predecesorul său, Papa Benedict, au demonstrat un „angajament curajos în combaterea crizei în mai multe ţări, cum ar fi SUA, Irlanda, Germania, Belgia şi Olanda”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Vaticanului.
Dar în timp ce „cazurile de abuz au devenit foarte rare în aceste ţări faţă de deceniile anterioare”, „în alte ţări cu un background cultural diferit, marcat de tăcere, mai este încă mult de făcut”.
„Ne confruntăm cu rezistenţă şi există dificultăţi, dar calea de urmat a devenit mai clară”.
Unele victime ale abuzurilor insistă asupra faptului că Vaticanul nu a întreprins măsuri suficiente pentru a proteja copiii nici măcăr în Occident, acolo unde mediatizarea intensă a cazurilor de pedofilie în rândul preoţilor a determinat o monitorizare mai atentă a practicilor Bisericii. Victimele acuză de asemenea o sustragere a Bisericii de la plata unor compensaţii financiare adecvate, pentru a-şi proteja bunurile.
Filmul „Spotlight”, care prezintă felul în care s-a desfăşurat o anchetă jurnalistică a ziarului The Boston Globe privind abuzurile sexuale din sânul Bisericii Catolice şi felul în care instituţiile s-au coalizat pentru a muşamaliza cazurile, a câştigat anul acesta Premiul Oscar pentru „Cel mai bun film”.
Faptele petrecute în Boston au fost comparate cu abuzurile comise în oraşele australiane Ballarat şi Melbourne în anii ’70-’80.

Cardinalul George Pell
Cardinalul George Pell

Vaticanul i-a luat apărarea cardinalului Pell, de origine australiană, care este ministru de finanţe al Papei, în ciuda acuzaţiilor de muşamalizare a unor abuzuri sexuale săvârşite de preoţi pedofili din oraşul său natal Ballarat, aduse de mai multe victime.
Pell a recunoscut săptămâna aceasta că „ar fi trebuit să facă mai mult” atunci când i-au fost supuse atenţiei plângeri la adresa unui preot care abuza sexual băieţi, aşa cum a declarat în timpul unei audieri efectuate de Comisia Regală de răspuns instituţional privind cazurile de abuz sexual asupra copiiilor.
Purtătorul de cuvânt al Vaticanului a afirmat că Pell a depus „o mărturie coerentă şi demnă”, deşi supravieţuitorii abuzurilor respective pun la îndoială credibilitatea cardinalului, care a susţinut că nu era conştient de amploarea acestui fenomen în rândul preoţilor.
Rezultatul acestor audieri de patru zile, spune Vaticanul, este „o imagine lucidă şi obiectivă a greşelilor comise în multe medii bisericeşti în deceniile trecute”, referindu-se la abuzurile din Australia anilor ’70-’80.
În ciuda unei gafe intens mediatizate a cardinalului Pell, care a declarat în faţa comisiei că abuzul „nu era de prea mare interes pentru mine la acel moment”, Vaticanul a afirmat prin vocea lui Lombardi că mărturia per ansamblu a contribuit la „purificarea memoriei Bisericii”.
Deşi presa italiană a mediatizat în aceste zile o scrisoare a victimelor abuzurilor prin care aceştia soilicită Papei o audienţă, purtătorul de cuvânt al Vaticanului a declarat că nu a fost primită „nici o solicitare explicită” la secretariatul Sfântului Scaun.

Sursa: France Presse (www.afp.com)
Traducerea şi adaptarea: Bianca Ioniţă