Pictura cu vin, cea mai imprevizibilă formă de artă

Cu cât este mai fin vinul, cu atât este mai bogată culoarea – este de părere artista sârbă Sanja Janković. Ea a ales să folosească vinul ca materie primă pentru a reinterpreta picturi clasice și a crea piese originale inspirate din filmele sale preferate şi din seriale de televiziune. 1
Cele mai fine sortimente de vin au fost folosite pentru crearea fiecărui tablou, fiind adăugate în tușe stratificate similare cu acuarele. Originea acestei tehnici de artă este estimată a fi în perioada  Renaşterii. Artista înlocuieşte acuarelele folosite în mod tradiţional cu nuanţe obţinute din vin. Ukiyo-e este un gen de picturi japoneze (în traducere înseamnă lumea în mişcare) şi a fost creat în anul 1790 de Kitagawa Utamaro, cunoscut mai ales pentru portrete de femei frumoase. 3
Pentru picturi se utilizează diferite tipuri de vin și soiuri de struguri: Sauvignon Blanc, Riesling, Chardonnay sunt folosite pentru a crea tonuri mai deschise, în timp ce Pinot Noir, Cabernet Sauvignon şi Merlot, pentru nuanţe mai întunecate.
Aceste picturi unice sunt diferite şi interesante prin varietatea de motive descrise și prin nuanţele uşoare de la roşu la violet, o gamă de culori frumoase care nu pot fi imitate de niciun alt pigment.
2Sanja Janković este maestru de pictură. Ea a dobândit cunoștințe și abilități creative avansate în practica artistică a picturii cu vin și în ilustrare.

Surse: www.rocketnews24.com.  www.boredpanda.com)

Ada Ionescu