UNHCR: 6 pași către rezolvarea situației refugiaților din Europa

Înaintea unei reuniuni a șefilor de stat sau de guvern ai Uniunii Europene (UE), cu Turcia, la 7 martie, la Bruxelles, UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați, a emis astăzi recomandări menite să ajute statele să rezolve situația refugiaților din Europa.

„Nu mai avem timp, și o conducere puternică și viziune sunt urgent necesare din partea liderilor europeni de a se ocupa de ceea ce este, în opinia noastră, o situație încă gestionabilă dacă sunt luate măsurile corespunzătoare”, a declarat Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiați Filippo Grandi. „Aceasta este deopotrivă o criză de solidaritate europeană, precum și o criză a refugiaților. Eșecul colectiv de a pune în aplicare măsurile convenite de statele membre ale UE, în trecut, a dus la escaladarea actuală a crizei”, a adăugat el.

Situația se deteriorează rapid, cu 30.000 de oameni acum în Grecia, din care aproape o treime se află în Idomeni chiar lângă granița cu Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei. Cu toate că autoritățile elene, inclusiv armata, și-au consolidat activitătatea de răspuns, mii de oameni dorm în aer liber fără condiții de recepție adecvate, servicii, ajutor sau informații. Tensiunea este în creștere iar situația ar putea escalada rapid într-o criză masivă. UNHCR susține eforturile guvernului elen prin desfășurarea de personal, contribuind la coordonarea răspunsului și furnizarea de adăpost de urgență, asistență tehnică și informații pentru refugiați și migranți.

„Participarea tuturor statelor membre ale UE la găsirea unei soluții este esențială pentru gestionarea acesteia în mod eficient”, a declarat Dl. Grandi. ” Țările de intrare precum Grecia și Italia și cele care au primit atât de mulți refuigiați precum Austria, Germania și Suedia nu ar trebui să fie pur și simplu lăsate să se implice singure.”

Înaltul Comisar al Grandi a propus statelor membre ale UE un plan de   gestionare și stabilizezare a situația refugiaților. Planul include șase puncte-cheie, destinate să servească drept orientări generale:

1. Aplicarea integrală a așa-numitei abordări „hot spot” și relocarea solicitanților de azil din Grecia și Italia și, în același timp, a returnarea persoanele care nu se califică pentru protecția refugiaților, inclusiv în baza acordurilor de readmisie existente.

2. Sporirea sprijinului acordat Greciei, pentru a gestiona urgența umanitară, inclusiv în ceea ce privește determinarea statutului de refugiat, relocarea și returnarea sau readmisia.

3. Asigurarea respectării tuturor legilor și directivele UE în materie de azil între statele membre.
4. Existența mai multor căi sigure, legale disponibile pentru refugiați să călătorească în Europa în cadrul programelor gestionate – de exemplu admisie umanitare, sponsorizări private, reunificarea familiei, burse pentru studenți și programele de mobilitate a muncii -, astfel încât refugiații să nu recurgă la contrabandiști și traficanți pentru a găsi siguranță.

5. Protecția persoanelor în fața riscurilor fizice, inclusiv prin sistemele de protecție a copiilor neînsoțiți și separați, măsuri de prevenire și combatere a violenței sexuale și pe criterii de gen, îmbunătățirea operațiunilor de căutare și salvare pe mare, salvarea de vieți omenești prin combaterea traficului de ființe umane precum și combaterea xenofobiei și a rasismul ce vizează refugiați și migranți.

6. Dezvoltarea la nivel european a unor sisteme de responsabilitate pentru solicitanții de azil, inclusiv crearea de centre de înregistrare în principalele țări de sosire, precum și înființarea unui de distribuire a cererilor de azil într-un mod echitabil între statele membre ale UE.

Propunerile UNHCR arată clar că împărțirea echitabilă a responsabilității este esențială pentru a ajunge la o soluție gestionată și ordonată, și că statele membre ale UE ar trebui să stabilească un sistem de procente cu privire solicitanții de azil pe care fiecare stat membru ar trebui să-i ia.

„Europa a gestionat cu succes mișcări de refugiați la scară largă în trecut, în timpul conflictelor din Balcani, de exemplu, și o poate face din nou, cu condiția ca țările să acționeze într-un spirit de solidaritate și de împărțire a responsabilității”, a declarat Înaltul Comisar Grandi. „Nu este într-adevăr nici o altă opțiune decât să lucreze împreună pentru a rezolva acest lucru.”

Documentul UNHCR din 3 martie 2016 „Stabilizarea situației refugiaților și a migranților în Europa – Propuneri pentru reuniunea din 7 martie in 2016 a șefilor de stat sau de guvern din UE și Turcia „, poate fi descărcat de aici:

http://www.unhcr.org/56d94f7e9.html

Conform unui alt studiu recent al UNHCR despre sirienii și afganii care sosesc în Grecia, marea majoritate a acestora menționează conflict sau violența ca motiv principal pentru care și-au părăsit țara. UNHCR solicită mod continuu, guvernelor cu putere de influență, să abordeze cauzele profunde care izgonesc atât de mulți oameni departe de casele lor.