2016. március 7

Klaus Iohannis államfő izraeli látogatása

Klaus Iohannis államfő az izraeli államfővel és miniszterelnökkel folytatott jeruzsálemi hivatalos megbeszéléseit követeően kijelentette, hogy Izrael biztonságának szavatolása alapvetően fontos. „Országaink dialóguskészséget tanusitanak a nemzetközi politika időszerű kérdéseinek megvitatására.A terrorizmus elleni küzdelem Románia eltökélt vállalása. Az Izraellel való közreműködés a terrorizmus elleni küzdelemben hozzájárulhat a béke és a jóllét meghonositásához, amely a legfontosabb célkitűzésnek tekinthető”, hangsúlyozta a román államfő.  A izraeli vezetők kitértek a stratégiai és védelmi területen folytatott kétoldalú együttműködésekre, melyek fejlesztését szorgalmazták Romániával, pontosabban az informatika, a mezőgazdaság, az ipar és az egészség területén.Reuven Rivlin izraeli elnök méltatta, hogy az utóbbi évtizedekben Románia fenntartotta a jó kapcsolatokat Izraellel, a kereskedelem, a tudomány és a gazdaság terén.  Benjamin Netanyahu miniszterelnök a két ország közötti kulturális kapcsolatokra hivatkozott, megjegyezve, hogy az izraeli állampolgárok jelentős befektetéseket valósitottak meg Romániában.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.07)

Az EU-ba utazó románok több mint 70%-a problémákkal szembesül

Az  EU-ba utazó románok több mint 70%-a problémákkal szembesül, derült ki a romániai Európai Fogyasztói Központ legutóbbi tanulmányából. Az elégedetlenek aránya mégis 5%-al alacsonyabb az elmúlt évben készitett felmérés adataihoz képest. Az idei tanulmány szerint a megkérdezettek mindössze 41%-a ismeri jogait fogyasztói minőségükben. Irina Chiriţoiu, a romániai Európai Fogyasztói Központ igazgatója szerint a leggyakrabban előforduló problémák között szerepel a szállitási eszközök – főleg repulőgépek – késése vagy annulálása, illetve a szállodai kellemetlenségek. Az interjúalanyok 29%-a a fogyasztóvédelmi intézményekhez fordult, mig 81%-a jó kezdeményezésnek vélte a Európai Fogyasztói Központ létrehozását. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.07)

Liviu Dragnea véleménye a TVR helyzetének megoldásáról

A szociáldemokrata parlamenti tagok a Román Telelvizió Társaság (TVR) helyzetének utolsó megoldásaként a Călin Popescu-Tăriceanu, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) társelnöke által javasolt megoldást támogatják, nevezetesen az közszolgálati televizió fizetésképtelenek való nyivánitását.Liviu Dragnea szociáldemokrata vezető szerint a parlamentnek meg kell találnia a megoldást a román televizió pénzügyi helyzetének megoldására, olyan körülmények között, hogy a kormány nem avatkozik be e kérdésbe.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.07)

A Dacia-üzem szakszervezetének több mint nyolc ezer tagja tiltakozótt

A Dacia autógyár szakszervezetének több mint nyolc ezer tagja Mioveni-ben szervezett tiltakozó akción követelte a Piteşti-Nagyszeben autópálya mielőbbi megépítését. A gyár alkalmazottjai attól tartanak, hogy az autópálya-összeköttetés késlekedése miatt a Renault-csoport elköltözteti üzemét Romániából. A tiltakozók a hazai autógyártást védő, a használtautó-kereskedést visszaszorító intézkedéseket is követeltek a politikai döntéshozóktól. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.07)

A liberálisok nem szavazzák meg a SRR és a TVR működését szabályozó törvény módositását

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) nem szavazza meg azt a törvénytervezetet, amelyt Georgică Severin szociáldemokrata szenátor kezdeményezett  a Román Televizió Társaság és a Román Rádió Társasg megszervezését és működését szabályozó törvény módositására.Gigel Ştirbu, a képviselőház kulturális bizottságának liberális elnöke ismételten aláhúzta, hogy nem időszerű a két közintézet elnök-vezérigazgatói tisztségének és az igazgatótanács elnöki tisztségének az elkülönitése. Véleménye szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) javaslata nem mozditja elő a TVR pénzügyi helyzetének rendezését, mi több megtörténhet, hogy súlyosan kihat a román közszolgálati rádió működésére. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -03.07)

Rozalia Ganciulescu